Quantcast

Здравният министър: Болниците няма да връщат пациенти

ОFFNews Последна промяна на 27 март 2014 в 09:06 1828 2

д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти от болниците.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод новия метод, по който ще се изплащат пари на лечебните заведения.

"Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите, но ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя се поема на ръчно управление, през цялото време ще се следи разходът на ресурса за болнична помощ ще бъде изразходван", каза още министърът.

Андреева поясни, че няма да има надлимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща на такава, каквато е. "Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща – първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхостойностени – като кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения", заяви здравният министър.

"Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения", каза Андреева.

Тя коментира и ситуацията около работата на ТЕЛК-овете у нас. "Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, или да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат", категорична е тя. "Предвиждаме решаване на проблема, защото с промени в закона ще направим така, че лекарите да може да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място. Така свикването на комисия ще стане по-лесно и хората няма да чакат", обясни Андреева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 10:18

Nik е прав. По-лошо здравеопазване от социалистическото няма, освен при капитализма в държави от Третия свят, както България.

След като все повече хора биват убедени, че е нормално да се плаща за здравни услуги двойно, (веднъж чрез данъците, и втори път на ръка), така ще бъде.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

27.03 2014 в 09:45

Тази жена проста ли е или се прави на такава. Не знае какъв е проблема на лечебните заведения в България. Проблема е много простичък- поголовно се нарушават закони в здравната система. Като се започне от Здравната каса и министерството с извиването на ръце на лекарското съсловие и се стигне и до най-ниското ниво лекари, сестри и санитари, които искат допълнително заплащане на ръка за услуги, за които им се плаща. Ама малко било - това е друг проблем. В този случай дай да оправдаем циганите че крадяли, защото нямали какво да ядат или мутрите, че нямало по какъв друг начин да си осигурят добри приходи, а това което правят е много рисково и си струва парите. Ако не са достатъчни парите излиза лекаря в частния сектор. Инвестира в апаратура, сграден фонд и оборудване, поема заплати на сестри, администратори, санитари и всякакъв помощен персонал- определя си каквато цена реши. Но и се конкурира за клиенти на свободен пазар. А не ето ти г-н GP едни пари да ми пратиш клиент /рушвет/, дай едни пари г-н търговски представител да ти предписвам продуктите, пиши сестра преглед на бай Х, нищо че не си му виждала очите от 3 години.