Здравният министър: Болниците няма да връщат пациенти

ОFFNews 27 март 2014 в 09:06 2546 2

д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти от болниците.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод новия метод, по който ще се изплащат пари на лечебните заведения.

"Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите, но ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя се поема на ръчно управление, през цялото време ще се следи разходът на ресурса за болнична помощ ще бъде изразходван", каза още министърът.

Андреева поясни, че няма да има надлимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща на такава, каквато е. "Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща – първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхостойностени – като кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения", заяви здравният министър.

"Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения", каза Андреева.

Тя коментира и ситуацията около работата на ТЕЛК-овете у нас. "Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, или да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат", категорична е тя. "Предвиждаме решаване на проблема, защото с промени в закона ще направим така, че лекарите да може да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място. Така свикването на комисия ще стане по-лесно и хората няма да чакат", обясни Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!