Коронавирус в Албания, първи смъртен случай в Африка

OFFNews 09 март 2020 в 07:11 2511 0

Първи два случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Албания, предаде Ройтерс. Става дума за баща и син, завърнали се от Италия. Мъжете са в стабилно състояние, без усложнения - съобщиха тази нощ от албанското министерство на здравеопазването.

Преди да бъдат установени положителните проби на двамата албанци, здравните служби са тествали пробите на около 60 души, които са излезли отрицателни. По данни на Ройтерс, около 400 хиляди албанци живеят в Италия на отсрещния бряг на Адриатическо море.

За първа жертва на коронавируса съобщи и Египет.

Става дума за 60-годишен германски турист, който е пристигнал в страната преди седмица. Той става първият регистриран смъртен случай в Египет, но и в Африка, отбелязват световните агенции.

Коронавирусът взе трета жертва във Великобритания. Става дума за мъж над 60-те, завърнал се наскоро от Италия, който е дал положителна проба за коронавирус и е бил изолиран в специално отделение за заразни болести в болница в Северен Манчестър. Мъжът е имал други сериозни здравословни проблеми.

Новината за трета жертва на вируса дойде късно вечерта в неделя, след като само за този ден беше регистриран рекорден брой заразени – общо 273 души.

По-рано министърът на финансите Риши Сунак обеща да отпусне всичко, което е необходимо за справяне с епидемия от коронавирус. Той ще представи бюджета на правителството в сряда. Сунак допълни, че се предвиждат и временни мерки в подкрепа на хората, които може да не са в състояние да ходят на работа или бизнесите, които могат да бъдат засегнати в резултат на мерките.

Британското правителство обяви днес, че създава специален екип за борба с дезинформацията относно разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи посъветва пътуващите до Северна Италия да отложат ангажиментите си, освен ако не са абсолютно неотложни.

Италия стана най-засегнатата страна в света от коронавирус след Китай, съобщи Франс прес.
От началото на епидемията са регистрирани 7375 случая на заболели, а 366 души са починали.
Така страната вече има 65 повече случая на заразени от Южна Корея, отбеляза Асошиейтед прес.

Карантината, наложена от италианското правителство от днес до 3 април в голяма част от Северна Италия, ще наруши ежедневието на 15 милиона души.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ надхвърли 500 души, съобщи CNN, цитирайки данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в страната.

Инфектираните до момента са 512. Сред тях са евакуираните от Ухан и туристите от круизния лайнер "Даймънд принсес". Още 21 заразени се намират на борда на кораба "Гранд Принсес", който е акостирал край бреговете на Оукланд, Калифорния.

Вирусът е обхванал 33 щата. Загиналите от новия вирус вече са 21 - 18 във Вашингтон, двама във Флорида и един в Калифорния.

Здравното министерство на Израел съобщи за 10 нови случая. С това общият брой инфектирани достигна 39 души, предаде държавното радио Kan.

Петима от заразените са се върнали от пътуване в Италия, Испания, Австрия и Белгия.

По-рано външното министерство на Израел препоръча на гражданите, които са посетили Египет през последните 14 дни, да останат под домашна карантина за две седмици. Тази мярка вече е предприета спрямо завърналите се от редица европейски и азиатски страни.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Германия се увеличи за едно денонощие с 265 и достигна 1 112, съобщи днес институтът „Роберт Кох” за контрол и превенция на заболяванията, предаде БТА.

Най-много заразени - 484 - има в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, в Бавария са 256, а в Баден-Вюртенберг - 199. Носители на вируса са регистрирани в 15 от 16-те федерални провинции.

От института казват, че рискът от зараза остава умерен, но министърът на здравеопазването Йенс Шпан е заявявал, че пикът на епидемията в Германия още не е преминал. Вчера Шпан препоръча да бъдат отменени всички публични прояви с участието на повече от хиляда души, съобщи ТАСС.

По последни данни на СЗО в света са регистрирани 106 893 случая на заразени, почти 26 000 от тях в Китай. Броят на починалите до момента е 3693 души, 561 извън страната, където избухна епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови