Консултант: Майките със зависимости също могат да кърмят

Световна седмица на кърменето 1 - 7 август

OFFNews 04 август 2023 в 14:00 789 0

кърмене

Снимка Pixabay

Световна седмица на кърменето

Майките, страдащи от зависимости, също могат да кърмят. Доказано е, че ползите за бебето надвишават риска за здравето му. Това каза в интервю за БТА Изабел Басмаджиян, консултант по кърмене от „Ла лече лига“ - неправителствена организация с обществено полезна дейност, чиято основна мисия е да дава информация и подкрепа за кърменето.

В коментар за жените, които имат някакви здравословни проблеми в периода на кърмене, тя обясни, че когато майката има здравословен проблем, анатомична особеност на гърдата, хормонален проблем, претърпяна операция на гърдите, е възможно образуваното количество кърма да е намалено.

"В такива случаи е нужно допълнително изцеждане или добавяне на адаптирано мляко към храненето на бебето", казва Басмаджиян.

Когато жената приема лекарства и се обърне към нас за съвет, ние се съобразяваме и работим със справочник, в който са описани генеричните наименования на всички медикаменти, тъй като има значение за колко време се излъчва активното вещество през кърмата. Лекарите взимат под внимание това, че жената кърми, но е добре при посещение при лекар и тя да каже, че кърми и иска да продължи да кърми бебето си. При жени, засегнати от онкологично заболяване, е възможно да има намалено количество кърма, но дори и жената да е с премахната гърда, кърменето може да се осъществява от другата гърда, каза консултантката по кърмене и добавя, че силиконовите импланти не пречат на процеса.

От 1 до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето, която тази година е под мотото „Създаване на условия за кърмене - промяна за работещите родители“. Идеята на всички дейности през тази седмица е жените да са още по-информирани, а околните, включително работодателите, да знаят, че обичта и подкрепата са много важни и карат една майка „да лети“, особено в периода, в който тя отглежда дете, посочи консултантът.

Митовете за кърменето

"Все още битуват догмите, с които ние се опиваме да се преборим и да информираме майките, да им дадем напътствия, така че те да могат да вземат най-доброто решение за тях и бебето им", казва Басмаджиян. По думите ѝ една от догмите, с които се „срещат“ в „Ла лече лига“ е, че майката кърми 40 дни и след това кърмата свършва. Друга заблуда, която консултантите по кърмене се опитват да преодолеят, е свързана с разбирането, че липсата на кърма се дължи на малки гърди. Това са твърдения, с които нашите родители или баби са се сблъсквали навремето и те все още са актуални за младите жени.

Кърменето е напълно възможно, независимо колко са големи гърдите, защото млякото не зависи от обема на гърдите, а от млечните жлези, обясни тя. Подобни остарели разбирания продължават, дори се вменяват от възрастни хора, които са имали негативен опит по време на кърмене и в момента много от тях го предават на младите жени. Често ни питат защо след 40-ия ден спира кърмата, допълва Басмаджиян.

Кърмата не може да спре изведнъж, но може да намалее, ако има лоша организация на кърменето, добавя тя. Има случаи, в които даването на вода на бебето замества едно хранене, което пък обърква организацията на кърменето за денонощието, обяснява тя.

Въпросите на бащите

"Много бащи ни се обаждат с въпроси, свързани с кърменето", казва консултантката и обяснява това със срамежлива или преуморена майка, както и с грижовността на бащите. "Има жени, които имат нужда да чуят как ние разговаряме с таткото и тогава и те задават допълнителните си въпроси. Много е хубаво, когато някой татко ни се обади. Задават ни много адекватни въпроси, като ни питат всичко, което една жена би попитала – явно са много запознати с темата, каза още тя. Това, че бащите не кърмят, не означава, че стоят далече от процесите по отглеждане на бебето, което е чудесно", отбелязва Басмаджиян.

Стрес и кърма

"Пролактинът е „срамежлив“ хормон и има нужда от спокойствие и подкрепяща среда. Ето защо за майката би било чудесно, ако близките я подкрепят, насърчават я да кърми, да има позитивен опит и хора, които да помогнат, ако се появят проблеми. Стресът принципно може да създаде проблеми, но в повечето случаи кърменето може да се възстанови", обяснява консултантката и дабовя, че кърмата е жива течност и постоянно е в комуникация между майката и бебето. Мозъкът на жената работи така, че да откликва на нуждите на бебето и ако майката поставя бебето често на гърда, ще се образува повече мляко и кърменето може да се възстанови", добавя тя. 

Общинската Банка за майчина кърма в София и столичният район „Надежда" организираха днес събитие в Северния парк, чиято цел е популяризиране и насърчаване на кърменето, донорството на кърма, важността на кърменето за здравето на бебето и майката. Специалисти ще консултират безплатно кърмещи жени и бъдещи майки.

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето - СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др. Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в страната, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от Центъра „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!