Банката за майчина кърма отбелязва седмицата на кърменето с поредица от събития

OFFNews 01 август 2023 в 16:37 582 0

Банка за майчина кърма

Снимка БМК

Световна седмица на кърменето

В Световната седмица на кърменето (1-7 август) Банката за майчина кърма в столицата организира поредица от събития.

В Деня на отворените врати (3 август), от 10 до 12 часа (на адрес: ул.“Сава Михайлов“ №57) там ще посрещнат младите майки в разговор за ползите от кърменето и донорството на кърма.

Експерти от Банката ще коментират най-честите трудности в началния етап на кърмене; митовете за кърменето и качествата на майчиното мляко; как да се изцежда и съхранява правилно кърмата в домашни условия; как се осигурява нейната безопасност.

Присъстващите ще имат възможност да посетят и кабинета по кърмене на общинското заведение, а специалистите са в готовност да дават индивидуални консултации и извън обявените в програмата събития.

На 4 август Банката за майчина кърма кани желаещите млади жени да участват в кърмене на открито в Северен парк.

Събитието се организира съвместно с район "Надежда", а началото му е от 9 часа, (вход откъм бул. „Народни будители“).

Основните цели на инициативата са популяризирането и насърчаването на кърменето, донорството на кърма, важността на кърменето за здравето на бебето и майката.

Мотото през 2023 г. е „Кърмене и работа“, което обединява екип от висококвалифицирани служители и парньори на Банка за майчина кърма да подкрепят българските майки в мисията да отгледат здрави деца. Ще се включват специалисти, които ще осигурят безплатни индивидуални консултации на кърмещи жени и бъдещи майки.

На 7-ми август е предвидена среща на медицински специалисти, на която ще бъде представен научният проект “Микробиом и състав на кърмата - ключови фактори, роля и взаимовръзка с оралната и чревна микробиота при новородени деца”.

Проектът се осъществява по програма „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания - 2022 г.", с базова организация СУ “Св.Климент Охридски”, Биологически факултет, катедра “Обща и промишлена микробиология” и Национален център по общественото здраве и анализи (НЦОЗА).

Проектът включва комплексен подход в изучаването на микробиома на кърмата, слюнка и фецес от новородени деца, за разкриване на взаимовръзката между тях.

Заложено е изучаването на основни физикохимични показател (белтък, лактоза, олигозахариди, мастнокиселинен профил, биологично активни вещества) и микробиологична оценка на присъстващите микробни видове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!