Комбинираните ваксини срещу COVID-19 ще бъдат одобрени най-рано през юни

OFFNews 22 март 2022 в 10:19 1213 0

Снимка Архив/БТА

Комбинирани ваксини, за различните варианти на COVID-19, ще има най-рано през юни, съобщи по bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

По думите му в най-напреднала фаза на клиничните изпитвания са РНК ваксините. Вероятно през май те ще бъдат внесени за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), уточни Кирилов.

Той потвърди, че страната ни е договорила количества от ваксината на "Новавакс", която е с различен механизъм на действие от утвърдените препарати до момента.

Кирилов увери, че страната разполага с достатъчни количества от разрешените от ЕМА ваксини: около 4000 са дозите от "Астра Зенека", 1,200 млн. са от еднодозовата ваксина на "Янсен", над 1 млн. са дозите от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", наличности има и от ваксината на "Модерна", посочи той.

До момента са дарени над 800 000 дози ваксина - 172 000 на Бутан, 270 000 на Бангладеж, 50 000 Северна Македония, близо 300 000 на Босна и Херцеговина. Други 100 000 дози са препродадени, отчете директорът на ИАЛ.

Кирилов коментира и старта на информационната кампания на МЗ за ползите от ваксинацията "+ мен". Според него инициативата не е закъсняла, тъй като имунизационният обхват у нас все още е нисък. По думите му в сайта към кампанията може да бъде намерена пълната и актуална информация за ваксините срещу COVID-19, базирана на строго научни данни.

"Две години научната и медицинска общност работят в посока натрупване на достатъчно данни, така че обществото да бъде максимално информирано. Променят се данните за ваксинационните кампании, затова е важно информацията да бъде консолидирана. Стартът на кампанията и създаването на сайт за ваксините има за стратегическа цел намаляване на смъртността от коронавирус, на усложненията, които предизвиква болестта и дългосрочните ефекти от нея. Информацията в сайта се базира на научни данни, съгласувани с институции като Европейската агенция по лекарствата, Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията, експертните съвети към здравното министерство. Коментират се детайлите, които дават отговор на въпроси като ваксинацията при бременни жени, при определени групи хронично болни и т.н.", подчерта Богдан Кирилов. 

Помолен да прогнозира какъв ще е ходът на пандемията оттук нататък, той посочи, че в момента в част от западноевропейските страни има ръст на заразените, затова страната ни трябва да е подготвена за всякакъв сценарий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови