Китай цензурира критики на СЗО за стратегията ''нула ковид''

OFFNews 11 май 2022 в 13:36 787 0

Снимка БТА/АП

Китай цензурира днес изказване на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) след негови публични критики срещу политиката за "нула ковид", водена от комунистическите ръководители на страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че ограниченията, свързани с COVID-19, са вдигнати почти навсякъде по света, но азиатската страна, бореща се с нов епидемичен взрив, продължава да налага локдауни и карантини при откриването на няколко случая по места.

Съчетана с почти пълно затваряне на границите и намален брой на самолетните полети от и до други държави, тази политика буди нарастващо недоволство в Китай. По-конкретно в Шанхай, чието 25-милионно население, поставено под карантина от миналия месец, се оплаква от проблеми с изхранването и хората се страхуват да не бъдат изпратени в центрове за изолация при недостатъчно добри условия.

Китайската стратегия ''нула COVID'' не проработи: страната регистрира пик на заразени

В този контекст генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера в необичайно критично изявление за Китай, че политиката за "нула ковид" "не може да бъде подкрепяна. "Много е важно да се премине към друга стратегия", изтъкна той.

Подходът за "нула ковид" е подкрепян твърдо от висшите комунистически лидери, по-специално от президента Си Цзинпин, и цензорите бързо реагираха, за да спрат разпространението на тези думи, отбелязва АФП.

На сайта за микроблогове Уейбо търсенето по хаштаговете #Tedros и #OMS не дава днес никакъв резултат.

А потребителите на изключително популярната социална мрежа УиЧат не могат да препостват поместена на платформата статия от официалния акаунт на СЗО, в която се споменават критиките на Гебрейесус.

Все още е възможно обаче темата да се обсъжда онлайн и в УиЧат да се качват скрийншотове от статии или туитове, в които се цитират неговите думи.

"Питам смирено: ще се вслуша ли нашето правителство в препоръките на генералния директор на СЗО?", пише потребител на Уейбо.

Китайският печат запазва мълчание по темата, отбелязва АФП.

Китай постави под карантина град с 9 милиона души

Според бившия главен редактор на националистическия таблоид "Глоубъл таймс" Ху Цзиин, твърде влиятелен в интернет, критиките на СЗО "нямат значение".

„Щом те казват, че китайският метод не може да бъде подкрепен, трябва да предложат по-ефикасен... СЗО изобщо няма да понесе отговорност, ако Китай смекчи (здравната си политика) и мнозина починат“, пише той на 24-те си милиона абонати в Уейбо.

Дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с COVID от родителите им

Според изследване на университета "Фудан" в Шанхай, публикувано вчера в сп. "Нейчър", евентуалният отказ от политиката за "нула ковид" може да доведе до смъртта на 1,6 милиона души в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови