Китай постави под карантина град с 9 милиона души

OFFNews 22 март 2022 в 09:10 2273 0

Снимка БТА/АР

Китай наложи пълен локдаун на деветмилионния град Шенян заради 47 нови случая на коронавирус. Жилищни комплекси са поставени под "затворено управление", наложена е забрана за напускане на града, съобщи БГНЕС.

Шенян е индустриална база, разположена в провинция Ляонин. В него се намират фабрики, включително автомобилния производител BMW.

Властите в Китай съобщиха за 4 770 нови случая на COVID-19 във вторник, след като стратегията на страната за „нулев COVID” чрез локдауни е под въпрос заради новата вълна на Омикрон. С най-много заразени е североизточната провинция Джилин. 

В последните месеци Китай продължи политиката с налагане на ограничения при наличието на клъстери със заразени, масово тестване и карантина в цели градове. В събота бе съобщено за два случая на починали - първите за повече от година.

Преди седмица китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта от „свеждане до минимум на въздействието“ на пандемията върху китайската икономика, но призова служителите да се „придържат“ към стратегията „нулев COVID”.

Непрекъснатите ограничения след две години в пандемия предизвикват недоволство сред населението, макар властите да се опитват да наложат информационно затъмнение, пише Ройтерс.

Последната проява на протест срещу стратегията "нула COVID" стана причина за сблъсъци на пазара за дрехи в Шенян, градът който е поставен в локдаун за пореден път. Разпространените в социалните мрежи кадри бяха блокирани от властите с призив да не се "разпространяват слухове за инцидента", въпреки това коментарите, че „много хора се събудиха за истината“, не спират.

„Изминаха три години от епидемията, а правителството все още е неефективно в справянето с нея – това е некадърно правителство, което показва пълно пренебрежение към живота и смъртта на хората“, гласи коментар в китайския Twitter- платформата Weibo.

Икономическите трудности също нарастват. Куриер от тежко пострадалия град Чангчун в североизточната провинция Джилин казва пред Ройтерс, че 90% от кварталите са затворени и той не може да си изкарва прехраната. "Нямам избор, мога само да чакам да вдигнат карантината над града - безнадеждно е", споделя мъжът.

Жителите на Китай се оплакват и от произволния характер на ограниченията, които се налагат, и от злоупотребата с власт на местните жилищни комитети.

Семейство от Пекин споделя, че жилищният им комитет е на път да ги задължи да инсталират устройство за наблюдение на вратата на апартамента си, за да гарантират, че изпълняват заповедта да останат вкъщи за две седмици.

Агенцията цитира и случай с пациент, подложен на химиотерапия в онкоболница в Шанхай, който е починал, докато е бил затворен в квартирата си до болницата заради карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови