Китайската стратегия ''нула COVID'' не проработи: страната регистрира пик на заразени

Властите продължават да налагат локдауни и да провеждат масово тестване на населението

OFFNews 11 март 2022 в 17:03 1012 0

Снимка БТА/АР

Континентален Китай съобщи за повече от 1000 нови случая на зараза с коронавируса, открити в десетки градове, което е най-големият брой, регистриран на дневна база от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

Вариантът Омикрон на коронавируса принуди властите в североизточния град Чанчун да наложат локдаун, а във финансовият център Шанхай бяха затворени всички училища.

Въпреки отбелязания рекорд, новите инфекции в Китай са много по-малко отколкото в други държави. Същевременно ръстът на заболеваемостта може да затрудни амбицията на Пекин за „динамично изчистване“, с което да се спре разпространението на вируса възможно най-бързо, посочва Ройтерс.

Вчера Китай откри 703 местно предавани асимптомни случая на коронавирус, сочат данните на здравните власти. Ден по-рано новозаразените бяха 435. Вчера бяха регистрирани и 397 случая предадени на местно ниво, които Китай класифицира отделно. Ден по-рано те бяха 435.

Няколко града, в които бяха регистрирани инфекции, взеха мерки, като провеждането на многобройни масови тествания на населението, ограничаване на достъпа на превозни средства до магистрали, отменяне на присъственото обучение в училищата, както и развлекателните събития на закрито.

Сред най-тежко засегнатите от разпространението на варианта Омикрон е Североизточната провинция Цзилин. Властите на 9-милионният град Чанчун, който е столица на провинцията, забраниха на хората да излизат от домовете си, освен ако нямат сериозни причини.

Освен това бизнесите, които не са от жизненоважно значение, временно трябва да преустановят дейността си. Подобни мерки бяха наложени и в някои части на втория най-голям град в провинцията – град Цзилин.

Междувременно финансовият център на Китай - Шанхай съобщи, че от утре затваря всички начални, средни и висши училища. Учениците и студентите ще трябва да преминат към дистанционна форма на обучение. Детските градини и предучилищните заведения в Шанхай също ще отменят занятията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови