Кардиолог: Употребата на анаболи може да доведе до трансплантация на сърце

OFFNews 19 юли 2023 в 13:53 1199 0

анаболи

Снимка УМБАЛ "Проф.д-р Александър Чирков"

Употреба на стероиди

Манията по красиво и релефно тяло може да е опасна. Особено когато на „помощ“, за постигането на бърз резултат, идват анаболните стероиди. Дългосрочната им и прекалена употреба може да доведе до сърдечна хипертрофия, а това е особено опасно, съобщават от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

При хората, които употребяват стероиди, по-често се наблюдават отлагания на атеросклеротични плаки. Тези плаки възпрепятстват кръвотока към сърцето и повишават риска от развитието на исхемична болест, сърдечен удар и сърдечна недостатъчност. Повече за рисковете за сърцето от употребата на стероиди разказва доц. Филип Абединов, лекар в Отделението за интензивно лечение на сърдечно оперирани болни в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“.

Как анаболните стероиди увреждат сърцето

Увредата е индиректна. При употребата на анаболни стероиди изискванията към сърцето стават по-големи, тъй като то започва да работи повече и да развива своята мускулатура, вследствие на което тя се удебелява и увеличава. В напреднала възраст това води до хипертофирал миокард, което означава, че сърдечният мускул е станал много голям и силен.

Хипетрофиралата мускулатура на сърцето е с много фини съдове, които се наричат неоангиогенеза. Те не са много качествени. При високо напрежение, употребяващите стероиди започват да изпитват гръдна или исхемична болка и да страдат от сърдечни заболявания.

При някои обстоятелства, в резултат на продължителната употреба на анаболни стероиди, сърдечният мускул може да се отпусне и да не може да функционира. Тогава се получава крайно и много неприятно състояние, наречено дилатативна кардиомиопатия. Тогава започват оплакванията от задух, тежест, умора, недостатъчна физическа сила и т.н.

Кои са най-тежките състояния, вследствие употребата на стероиди

Крайните състоняния на пациенти, употребявали стероиди са редки, но много неприятни. Страшно е да е при млад човек.

Имахме случаи на двама или трима пациенти, при които се стигна до трансплантация на сърце. Това е крайното състояние, до което може да доведе прекомерната употреба на анаболни стероиди. Друга част от тези пациенти остават на трайно лечение и поддържане в клиниката. Някои от тях се радват, че могат да са пешеходци, без да имат неприятни усещания. Това е крайно неприятно, защото е инвалидизиране. Стимулаторите са от различен характер, все пак. Анаболните стероиди дават най-бърз резултат при лицата, които искат бързо да станат по-атрактивни на външен вид. Първите симптоми, които виждаме след употребата им, са при млади хора - деца на 17-18 години, които идват при нас с хипертония, което е абсолютно нетипично. В разговор с тях разбираме, че в желанието си по-бързо да се сдобият с релефно тяло с по-изразени мускули  са употребили стероиди. До 6 месеца след употребата им стигат до това състояние. Спирането на тези средства води до обратния ефект, ако не се е прекалило с тях. Когато се употребяват дълго време, може да доведат до трайни последствия или до частично увреждане на сърцето, коментира кардиологът.

Може ли процесът на увреда да бъде обратим

"Категорично, ако се спрат навреме", казва специалитът.

Ние използваме стероидите, когато трябва да лекуваме хора в критично състояние, когато трябва да повишим силите им. Ние ги даваме дозирано, за определен период от време, в който тези хора са крайно изтощени и тези средства им помагат да излязат от това състояние. След това ги спираме. При здрави и силни хора, които имат всички ресурси, използването им има друг ефект. Тестостеронът при млад мъж потиска вътрешната му продукция и може да се стигне до трайни последствия, включително и стерилитет. Кортикостероидът може да доведе до повишаване на кръвното налягане, наддаване на тегло. Тези медикаменти се дозират и дават в медицински заведения, там където е необходимо като заместител на терапия. Крайно неподходящи са за употреба при подрастващите, предупреждава доц. Абединов.

Фатални последствия

Крайната фаза на увреда е дилатативната кардиомиопатия, с която човек не може да живее дълго, обяснява кардиологът. Това състояние, особено в млада възраст, изисква да бъде коригирано, ако е възможно. Възможно е дори сърцето да е толкова увредено, че човек да не може да се спаси и с трансплантация. Това са крайни състояния.

"В моята практика имам двама пациенти, които дълготрайно са употребявали такива вещества и това е довело до трайно изтощаване на сърдечния мускул. Анаболните стероиди изтощават имунитета, което след това допринася за развитието на вирусни състояния, които могат да повлияят на сърдечния мускул", категоричен е доц. Филип Абединов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки