Кардиолог: Пациентите със сърдечен проблем трябва стриктно да спазват терапията си

OFFNews 04 юни 2024 в 10:53 2138 0

д-р Кирил Джоманов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Кирил Джоманов, кардиолог

„Най-важните неща за сърдечносъдовото здраве са стриктно придържане към терапията (за тези, които вече имат проблем) и спазването на подходящ хранителен режими и балансиран начин на живот за всички останали", казва д-р Джоманов, специалист в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Той ръководи двудневната кампания за безплатни кардиологични прегледи, по време на която бяха консултирани над 50 души.

Най-младият човек, който се е възползвал от консултациите, е бил 31-годишен, с високо кръвно и без установена патология до момента. Насочен е за допълнителни лабораторни изследвания, както и за промяна в начина на живот, тъй като е бил със затлъстяване.

Най-възрастният пациент, преминал през кабинетите пък, е бил на 84 години с редица съпътстващи заболявания. Наложило се е терапията му да бъде оптимизирана, освен това е насочен за допълнителни изследвания.

По време на прегледите лекарите са обърнали голямо внимание на правилното измерване и проследяване на артериалното налягане в домашни условия, както и мотивирането на пациентите за извършване на повече физическа активност, промяна в храненето, по възможност намаляване на стреса и повече позитивни емоции.

Артериалното налягане е показател, който не е постоянен във времето, а се променя спрямо много странични фактори. Широко разпространената диагноза артериална хипертония е обект на много проучвания, но и досега се смята, че в над 90% от случаите не може да бъде определен точният причинител. Този вид хипертония се нарича „първична“. Значително по-рядко високото кръвно налягане е причинено от конкретно заболяване, тогава хипертонията се нарича „вторична“, обяснява д-р Джоманов, който е един от специалистите в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с европейска диплома по кардиология.

Д-р Джоманов пояснява, че артериалната хипертония е многофакторно заболяване, което означава, че не говорим за конкретен причинител, а за т.нар. рискови фактори за нейната поява. Поради това, само в малък процент от случаи на вторична хипертония е възможно окончателното ѝ излекуване при отстраняването на първичната причина. Точно такъв пример са имали по време на безплатните консултации.

„Имаше случай с млад мъж на 39 год. с артериална хипертония и много труден контрол на артериалното налягане, на фона на 3-4 медикамента за свалянето му. Проблемът при този пациент е, че пациентът е проследяван от няколко години при различни кардиолози и никой не го е насочил за разширени изследвания и консултации с други специалисти с оглед търсенето на друга причина за високото артериално налягане. При такива случаи е добре да се търси вторична причина“, обяснява опитният кардиолог.

След направените изследвания се е оказало, че младият мъж има хипералдостеронизъм (ендокринно заболяване, при което надбъбречните жлези секретират големи количества от хормона алдостерон). Именно трудноконтролируемото кръвно налягане е основен белег за това състояние, но никой досега не се е сетил да мисли в тази посока.

Друг интересен случай е бил мъж на 54 год., който до този момент не е преглеждан от кардиолог и не е правил каквито и да било лабораторни изследвания, но и без оплаквания. От прегледа се установява, че има много високо артериално налягане, което най-вероятно е довело до промените на сърцето, които лекарите констатират с направената по време на прегледа електрокардиограма и ехокардиография. При него веднага е започнато лечение и също е насочен за пълни лабораторни изследвания.

По време на прегледите един пациент е бил плануван за хоспитализация в клиниката за допълнително диагностично и терапевтично доуточняваме. Други двама са запланувани за 24-часов мониторинг на сърдечния ритъм и на артериалното налягане.

„Направи впечатление, че пациенти с преживяно сериозно сърдечносъдово заболяване не са преглеждани от кардиолог дълго време, което е абсолютно недопустимо. При тях се наложи сериозна промяна на терапията, пълни лабораторни и образни изследвания“, споделя д-р Джоманов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови