Кардиолог: Кръвно над 140/90 е високо

Измерването на кръвното трябва да става сутрин преди приема на лекарства и закуската, казва д-р Генчо Арабаждиев

OFFNews 11 май 2023 в 09:38 5288 0

д-р Генчо Арабаджиев

Снимка Скрийншот

д-р Генчо Арабаджиев, кардиолог

"Прието е, като стандарт, артериално налягане над 140 mm Hg за горна граница и 90 mm Hg за долна граница да се смята за артериална хипертония", казва за БНР д-р Генчо Арабаджиев, кардиолог, ехокардиографист и сертифициран инвазивен кардиолог и подчертава, че пациентите трябва да са много добре ориентирани при измерване на артериалното налягане. Кои стойности са важни за тях и как да ги разбират. 

В последните препоръки на Европейското кардиологично дружество стойностите между 130 mm Hg и 139 mm Hg за горна граница и между 85 mm Hg до 89 mm Hg се примат за висока норма, допълва кардиологът.

Доц. Росен Калпачки: Българите не лекуват добре кръвното си. Не трябва да спират хапчетата, когато е в норма

Голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не подозират за този проблем. Това се обяснява не само с безсимптомното протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност. Тревожни са данните, че въпреки нарастването на честотата на артериалното налягане с възрастта, то средната възраст на заболелите драстично спада, т.е. все по-често и все по-млади хора имат високо кръвно налягане, казва специалистът.

За кардиолозите е важно да се знае какви са стойностите на кръвното налягане след събуждане и във вечерните часове.

Имате високо кръвно? Ето какво трябва да знаете

Известно е, че има нощна хипертония. Пациентът не може да измерва през нощта налягането си, тъй като самото събуждане променя стойностите. Затова измерването на кръвното трябва да се прави сутрин преди изпиване на лекарствата и закуска. След хранене при една част от пациентите се наблюдават по-ниски стойности на артериално налягане, коментира д-р Арабаджиев.

"Терапията за артериална хипертония е до живот. Безспорно има фактори, които влияят върху артериалното налягане, които ние можем да променяме", казва още кардиологът.

''Май месец за мерене'': Кампания ще търси хипертоници в цялата страна

Важно е да се контролира приемът на сол, както и нивата на телесно тегло. А 30 минути на ден физическа активност води до подобряване на нивата на кръвното налягане.

Нелекуваната артериална хипертония води до сериозни заболявания като инфаркт, сърдечни болести, бъбречна недостатъчност и проблеми със зрението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика