Кампания ''Живот след инсулта'': Безплатни профилактични прегледи за преживели инсулт в страната

OFFNews 09 май 2023 в 10:58 657 0

кампания

Снимка АИА

Кампания "Живот след инсулта"

На 9 май, Европейският ден на информираност за инсулта, стартира кампания, в чийто фокус е качественият живот на преживелите инсулт. В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти преживели инсулт, са организирани безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна.

Инициативата е на Асоциацията за инсулт и афазия. Европейската организация за инсулт ESO определя 9-ти май тази година за европейски ден на информираност за инсулта. На стария континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския план за борба с инсулта с хоризонт до 2030 г.

По инициатива на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на Р България прие с декларация този план и в последните две години се разработва национален стратегически документ.

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница – международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания „Живот след инсулт“ е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.
Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области.

Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. 

С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции, като това ще направи и търговската верига „Фантастико“ в своите обекти. Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново.

Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите ще бъдат достъпни от 12:00 ч. на 09.05.2023г. във фейсбук страницата на Асоциация за инсулт и афазия.

Националната кампания „Живот след инсулт“ стартира на 9-ти май 2023 г. в гр. Велико Търново, който става столица на инициативата. В двора, пред Катедралния храм „Рождество Пресв. Богородица“ – Вл. Търново (ул. „Иван Вазов“ 28), в 10:30 часа се открива временна приемна за преживели инсулт пациенти и техните близки.
Повече подробности за цялата програма на кампанията можете да намерите на страницата на асоциацията тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови