Какви са ползите от консумация на морска храна?

OFFNews 04 март 2020 в 14:42 1311 0

Любителите на морските деликатеси веднага ще Ви кажат колко вкусни са те и колко разнообразни рецепти може да приготвите с тези продукти. Но ползата от консумация на морска храна не се крие единствено в насладата за сетивата.

Научни изследвания, проведени през последните години, доказват, че консумацията на риба и морски дарове оказва положително влияние върху здравето на човешкия организъм. Причината се дължи на полезните хранителни вещества, които те съдържат. Не случайно те са в основата на Средиземноморската кухня, а жителите на този район са известни с добро здраве и висока средна продължителност на живота.

В следващите редове сме подбрали няколко важни ползи от консумацията на морска храна, които ще Ви убедят да включвате тези деликатеси по-често във Вашия хранителен режим.

1. Богати са на полезни вещества

Вероятно повечето от Вас за чували препоръката, че трябва да ядете риба поне два пъти в седмицата. Тя е естествен източник на протеини, витамини, минерали и Омега-3 мастни киселини, които са от изключително значение за правилното функциониране на организма. Протеините са важни за изграждането на мускулна маса, затова и често морските деликатеси намират място в диетата на спортистите.

Морската храна е богата на витамини от група B, а също D и А, които помагат за добър метаболизъм, концентрация, здравината на костите и дори за това да изглеждаме по-красиви и здрави.

2. Помага за здравето на сърцето

Рибата и останалите морски дарове доказано имат благотворно въздействие върху здравето на кардиоваскуларната система. Както вече споменахме, те са богати на протеин и едновременно с това съдържат малки количества наситени мазнини. Те са и един от основните източници на Омега-3 мастни киселини, които са известни със своето благотворно действие върху сърдечно-съдовата система. Всичко това, значително намалява риска животозастрашаващи състояния като инфаркт, сърдечен удар, аритмии и др.

3. Помагат за по-доброто зрение

Проблемите със зрението са често срещани в нашето съвремие и значително могат да повлияят върху качеството ни на живот. Научни изследвания са установили, че Омега-3 мастните киселини имат свойството да предпазват от дегенерация на макулата - заболяване, което намалява способността ни да виждаме добре.

Също така консумацията на морска храна може да подобри нощното Ви виждане. Вероятно, ако Ви се е налагало да купувате витамини за очи, сте забелязали, че голяма част от тях съдържат именно Омега-3. Ако искате да осигурите здравето на очите си, без да ходите в аптеката, то тогава не забравяйте често да похапвате риба.

4. Красива и млада кожа

От векове наред хората са обсебени от идеята да запазят младежкия си вид и историята разказва всякакви нестандартни начини, по които са опитвали да го направят, в това число пиенето на кръв. Оказва се, че заради високото си съдържание на витамини и аминокиселини, морската храна помага за запазването еластичността на кожата, младежкия и вид и я предпазва от вредните влияние на околната среда. Разбира се, за да се насладите на добри резултати, важно е да създадете и правилна рутина за грижа за кожата.

5. Мощно средство за повишаване на имунната система

Както вероятно сте запознати, имунната система предпазва организма ни от настинки, инфекции, възпаления и заболявания. Затова е много важно да се грижим за нея редовно.

Хранителните вещества, съдържащи се в морската храна са природно средство за повишаване на имунитета. Редовната ѝ консумация ще ви гарантира по-рядко боледуване и спестяване на излишни средства за лекарства.

Дори рибата и морските дарове да не са любимото Ви ястие, вероятно вече сте се убедили колко полезни са те. Затова е хубаво те да присъстват в менюто Ви често. Онлайн ще откриете множество рецепти, така че лесно да ги пригодите към Вашите вкусови предпочитания. В случай, че нямате възможност и време да готвите вкъщи, винаги може да предпочетете доставка на морска храна от foodpanda.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !