Как варненските зъботехници се оказаха ''недействителни''

Ръководството на съсловната организация обвинява потърпевшите, че не са превели членския си внос, те твърдят, че решенията му не са легитимни

Янка Петкова 05 юли 2021 в 10:46 5020 0

Зъботехниците от Варненска област са заличени от регистъра на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) с аргумента, че не плащат членския си внос и не са се регистрирали като регионална структура по Булстат, каквито са изискванията според Устава на съсловната организация.

От варненската организация обаче твърдят, че чл. 36, който регламентира плащането на членски внос, не е коректно формулиран и въпреки че събраната сума е налице, отказват да преведат отчисленията от 30% към централата. Те оспорват и легитимността на учредителния конгрес на БАЗ, проведен през 2019 година, с аргумента, че решенията на форума са взети в нарушение на закона.

Какви са последствията: зъботехниците от Варненска област не могат да удостоверят, че извършват дейност легитимно, макар да имат лиценз; не могат да вземат участие в решенията на асоциацията; не могат да регистрират нови членове в регионалната колегия, защото заради неизплатения членски внос молбите им биват оставени „без движение“ от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, откъдето ги обявиха за „недействителни“.

Конфликтът между регионалната структура и централата на БАЗ има предистория.

Проблемите започват, когато зъботехниците са включени в Закона за съсловните организации през 2018 г., който ги обвързва със задължително членство в гилдия. По думите на Михаил Томов, делегат на варненската структура, този закон не е бил обсъден от съсловието, а наложен от тесен кръг приближени на председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова. Томов твърди, че е научил за подготвяния закон между първото и второто му четене в Народното събрание и по думите му реално обществено обсъждане не се е състояло.

Все пак законът става факт и тъй като професията им попада в графата „регулирани“, трябва да бъде създадена съсловна организация, която да изгради регионални структури и да приеме правила за членство в нея. За да се случи това, се свикват учредителни събрания в районните здравни инспекции във всичките 28 области в страната. Целта на тези събрания е да се изберат ръководни органи, да се насрочат дати за общи събрания и делегати на учредителния конгрес.

"Събраха ни РЗИ и на учредителните събрания бяхме накарани да си изберем ръководни тела плюс делегати на конгреса, без да бъдат избрани делегати на структурите“, казва Михаил Томов и уточнява, че по закон тези структури би трябвало да бъдат избрани от делегати на регионалните колегии, а делегатите се избират с квота 1 към 10.

Той твърди, че единствената регионална организация, която е провела общо събрание впоследствие, като е прегласувала цялата структура , е варненската. На някои места делегатите за конгреса са били посочени без да има кворум, в нарушение на закона, което поставя под съмнение легитимността на взетите на учредителния конгрес решения.

OFFNews разполага с фотокопия от протоколите на тези събрания, изискани от варненската структура по Закона за достъп до обществена информация.

Според тези протоколи в София са избрани 44 делегати. За да е възможно това, на събранието трябва да са присъствали 440 души, но в действителност са били 76. В Пловдив са присъствали около 60 души, а са избрани 22 делегати. Подобни примери има и в други области – общо 25 според предоставените протоколи, три от структурите не са подали изисканата информация. Това потвърждава съмненията на ръководството на регионалната колегия за начина, по който са били избирани делегатите за учредителния конгрес на БАЗ.

Председателят на варненската гилдия Иван Попов твърди, че на форума на 31 май 2019 са присъствали подбрани хора, а кандидатурите от ръководните структури са гласувани без предварително обсъждане. Той и колегите му са предложили свой вариант на устав, който да бъде обсъден и гласуван на конгреса, но макар документът да е бил подпечатан и подписан от здравното министерство, адвокатът, когото наемат да го представи, не е допуснат. Уставът на регионална колегия Варна е анонсиран от Попов. Необяснимо защо преди това е взето решение от конгреса да не се чете преамбюла.

„Най-интересното обаче е, че предложеният от Софийската регионална колегия устав беше гласуван анблок, а следващата точка, която не фигурираше в предварителния дневен ред, беше корекция на устава. Четат устава, приема се, после правят корекции и вкарват текстове, които се гласуват на място, без да са консултирани и всичко се приема“, разказва Попов.

Други смущаващи обстоятелства

Според делегата на варненската гилдия Михаил Томов, макар БАЗ да е съсловна организация (НПО), Управителният съвет е регистрирал марка в патентното ведомство с номер 110176 от 25.09.2020, в документацията на която е посочено, че може да се търгува със стоматологични и зъботехнически материали, консумативи, софтуер, да се извършват юридически и правни консултации, да се развива търговска дейност и др.

Той казва още, че някои от членовете на УС са собственици на големи лаборатории, които работят в полза на собствения си интерес. На предложението му номинираните за ръководни постове да представят свидетелство за съдимост, членство в партии, декларации за непринадлежност към ДС, религиозни общности, че не притежават фирми за търговия, свързани с дейността на бранша. Реакцията е била присмех.

Възмутително според него е, че ръководството обитава офис в центъра на столицата срещу 1500 лв. месечен наем, че за направата на сайта на БАЗ са дадени 5000 лв.

Има и още един смущаващ факт по думите на Михаил Томов – на заседание на Националния съвет неотдавна е било взето решение на следващия конгрес освен делегатите да участва с право на глас и целият управителен съвет. Според него това са около 60 души, при около 160 делегати. Това би гарантирало безпроблемно гласуване на предложенията от ръководството.

Последната капка, която прелива чашата

Последното, заради което реагирахме, беше опитът на двама наши колеги да се регистрират. Не им е отказано, но ги държат в неведение с довода, че варненската структура не е легитимна, казва председателят Иван Попов. Отговорът идва от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, след като документите им са били изпратени от районната здравна инспекция във Варна.

Според Иван Попов подобен отказ не може да бъде обвързан с плащането на членски внос. Основание за отказ или задържане няма, защото няма наказание на когото и да било от колегите му и лично на него. Няма наказателно постановление, на базата на което да бъде предприета подобна мярка.

Какво съгласи въпросният спорен член чл. 36, ал. 1 от Устава на БАЗ, който оспорват варненци:

„Размерът на членския внос е 2% от размера на минималната месечна работна заплата и се заплаща в края на месец март за всяка календарна година по банков път.“

По думите на председателя членският внос така е написан, че не се разбира, дали става дума за едномесечна вноска или за целите 12 месеца. И отговаря, че докато не се прецизира текстът, няма да превежда членски внос, за да не бъде обвинен от колегите си, че взема неправомерно по-голяма сума.

„Ние сме събрали членския внос, но не съм изпратил отчисленията от 30% към централата и по тази причина са ни изхвърлили от регистъра. В устава и закона няма текст, в който да е упоменат срок, в който да се изпрати членския внос, няма предвидена санкция и въпреки това ни изключват от регистъра. Колегите от ръководството не искат да дадат конкретен отговор с подпис и печат, защото когато имаш такъв документ, можеш да отидеш и да имаш претенции в съда. Умишлено не се разписват, за да няма документ, с който да ги съдим. Това продължава вече 2,5 години“, каза председателят на варненската структура.

Според него формулировката от „Медицински надзор“ – „недействителни“ - е абсурдна, защото той и колегите му работят в лечебни заведения, които са лицензирани. По думите му решението на ИАМН се обосновава на писмо от ръководството на БАЗ, в което се посочва, че регионалната колегия не е регистрирала дружество по Булстат, липсвали отчети за броя на членовете, каквито всъщност са им били изпратени.

Националния регистър е съставен от регистрите по региони и е публикуван в сайта на БАЗ. Според Попов правилникът за работа с регистъра е бил създаден впоследствие, което е нарушение, тъй като това може да стане само с решение на конгреса, а не на Националния съвет.

Зъботехниците от варненска област са поставени в нелегалност. 13 души по устав е УС. Седем души е мнозинството, което може да взема решения. Активната част от УС са петима души. Тези 5 основно диктуват правилата, категоричен е колегата на Попов - Михаил Томов.

OFFNews се свърза със секретаря на БАЗ Стоян Котев, който потвърди, че зъботехниците от варненската структура са отбелязани като нередовни членове, заради неизплатен членски внос. Какви са аргументите?

Най-простото обяснение е, че има правилник за поддържането на регистъра, който е по Закона за членство в организацията. Един зъботехник е редовен и може да практикува професията на територията на България, когато е член на регионалната колегия, когато си е платил членския внос и е вписан в регистъра. Ние не ги заличаваме от регистъра, просто те в момента са нередовни членове, защото не са платили членския си внос. Не са недействителни, а нередовни, подчерта секретарят на БАЗ и добави, че варненската колегия не се е регистрирала като самостоятелна юридическа структура, регионална колегия на БАЗ, по Булстат.

Стоян Котев обясни, че съсловната организация е създадена в съответствие с европейска директива за регулираните професии. Зъботехниците са присъединени към Закона за съсловните организации, тъй като се водят медицински специалисти от втори ешелон – с бакалавърска степен. По думите му регулацията се налага и заради въвеждането на е-здравеопазване и е-досие на пациента. Това според него е начин да се защитят правата на членовете в организацията от „нелоялна конкуренция и външни инвазии на пазара“, да се противостои на сивия сектор, тъй като „има много, които никога не са практикували, макар и завършили, не са плащали заплати и данъци“.

За конфликта с регионалната структура

Според Котев във варненската колегия има ядро, което още от учредяването на асоциацията е започнало да води дела, защото не е бил приет предложеният от тях устав.

Той твърди, че конгресът е бил легитимен, тъй като има протокол от решенията, които са взети, организацията е вписана в Булстат и всяка от регионалните структури е представила списък на учредителите. Според него варненци имат претенции по избора на отделни негови колеги, но били съветвани от юристи, които „нямат представа от материята“.

„Има закон за провеждането на конгреса, принципала на нашата професия в лицето на министерството и на министъра го е назначил, разписал със заповед и т.н. На конгреса присъстваха всички 28 регионални колегии, включително и тяхната по списъци, както трябва“, твърди секретарят на БАЗ.

Може би според тях формулировката за членския внос не е коректна. Но според устава и според всичките регионални колегии, тълкувателните решения са неоспорими факти, коментира Котев.

Може или не може да има търговска дейност една съсловна организация?

Отговорът на г-н Котев е уклончив:

„Една организация като нашата може да бъде финансирана – от държавен бюджет, членски внос, дарения и търговска дейност, само че това е записано, че може, но когато започнеш да правиш търговска дейност, а никой не започва, защото към момента е недопустимо дори да направиш един курс, който е търговска дейност.“

Какъв е интересът на ръководството на БАЗ към продължаващото образование?

"Има такъв проект за продължаващо образование и при зъботехниците, но е несъстоятелно да се мисли, че ръководството ще събира пари за курсове", заяви Стоян Котев, но подчерта, че абсолютно всички медицински специалисти имат система за следдипломна квалификация, която е задължителна по европейска директива.

"Тези продължаващи обучения се приемат на конгрес.

Решенията не могат да се вземат от 1-2 души. Да не говорим, че във Варна е най-добрата учебна база там излизат най-подготвените колеги", посочи Котев. Секретарят на БАЗ нарече „абсолютни глупости“ твърденията, че налаганите стандарти са в услуга на големите лаборатории:

Това са конспиративни теории. У нас в една лаборатория работят най-много трима души, рядко 5. Всеки втори е собственик на лаборатория. Асоциацията не е организация нито на собствениците на лаборатории, нито на работещите в лаборатории, асоциацията е създадена, за да може всички, които искат да практикуват зъботехника в България, да членуват задължително. В момента БАЗ наброява 1500 души, над 1000 са собственици на лаборатории.

По думите му „погледнато реално, който иска да продава си продава, който иска да организира курсове ги организира“.

„В УС няма хора, които да организират курсове. В момента даже не се организират курсове и от фирми. Едно е това, което се изисква административно от асоциацията, друго е колко е ефективно. За съжаление, колегите от Варна се дърпат настрани, ако имат мотиви и предложение как да се подобрят условията за зъботехниците, да дойдат и да сложат предложенията си на масата", призова секретарят на БАЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови