Как се стигна до смъртта на 36-годишен мъж с COVID-19 в Бургас

Янка Петкова 23 ноември 2020 в 10:09 4699 0

Снимка Pixabay

Млад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко болници. Пациентът е бил с диагноза двустранна пневмония, но впоследствие се оказва, че има и коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен.

След смъртта на 36-годишния Калин Карапачов РЗИ започна проверка по случая. Вътрешна проверка е назначена и в Белодробната болница, за да се установи защо пациентът е бил върнат от там.

Всичко започнало миналата сряда, когато Калин се почувствал зле и сигнализирал на спешния телефон 112. Близо час след обаждането, линейка така и не пристигнала. Обяснението било, че се е наложило тя да бъде върната от Варна и повторно дезинфекцирана от предишен пациент.

От УМБАЛ Бургас обясниха, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на болницата, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Това се е случило в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. 

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се е свързал със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия.

"От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова", обясниха от лечебното заведение.

След като в Белодробната болница са отказали да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е бил докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място е бил направен бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Направен е бил и PCR, който е по-бавен и резултатът излиза на следващия ден. Пациентът е бил включен на кислород, консултиран със специалист-реаниматор и е било преценено, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация.

Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас е нямало нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се е свързал с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е бил място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказала да вземе пациента без резултат от PCR, но впоследствие е променила решението си. Извикана е била реанимационна линейка с кислород и екип е придружил пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация са правили всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е било решение, в случай на отказ за настаняване в друга реанимация, той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са били абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента, съобщиха от УМБАЛ Бургас.

На заседание днес кризисният щаб ще обсъди обособяването на т.нар "чисти болници", които да поемат лечението на хора без коронавирус. Две от предложенията са за лечебните заведения в Поморие и Средец, където биха могли да се обслужват белодробни заболявания и хронични проблеми. Така ще се помогне и на Белодробната болница в Бургас, в която в момента повече от половината легла са за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови