Болница ''Чирков'' отново става ''Св. Екатерина''

OFFNews 08 декември 2023 в 14:04 5191 2

болница

Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Ал. Чирков"

Болница "Чирков"

Университетската болница “Проф. д-р Александър Чирков” ще се казва отново “Света Екатерина”. Решението е подписано от здравния министър проф. Христо Хинков. За това съобщават от Medical News, цитирайки документ от 5.12. 2023 г., с който разполагат.

Промяната все още не е вписана в Търговския регистър.

Ден по-рано за това съобщи и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в пост във Фейсбук.

Току-що видях документа, с който министъра на здравеопазването, Хинков, преименува болница “Проф. д-р Александър Чирков” на болница “Света Екатерина”. (...) Познавах професор Александър Чирков. Това беше голяма чест за мен. Познавам и голяма част от неговите ученици. Това също е чест за мен. Този достоен човек, когото аз наричах “професоре”, “приятелю” е направил толкова много за страната ни и за хората. Спасил е толкова много животи и се е държал толкова достойно до края на дните си, че най-малкото, което заслужава е тази болница да носи неговото име. И никой няма право да оспорва това.

Лечебното заведение беше преименувано на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" през 2022 г., когато министър на здравеопазването бе проф. Асена Сербезова. Тогава от МЗ обясниха, че предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на именития кардиохирург.

По неофициална информация на Medical News предложението за връщане на старото име е дошло от друг инициативен комитет, в който участва и проф. Генчо Начев. Начев бе отстранен като директор на болницата по времето на проф. Сербезова.

За заповедта е потвърдил настоящият управител на лечебното заведение проф. Димитър Петков, който е посочил, че ръководството на болницата ще се съобрази с решението на принципала.

През 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина" беше известна сред българското общество като „Чирковата болница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Rex

10.12 2023 в 00:11

А учиндолския шут да не се изказва по теми за които няма акъл да коментира.

900

1

Rex

10.12 2023 в 00:10

Всички доктори знаят че Чирков беше медийна звезда, а като доктор беше посредствен , ама се натискаше навсякъде. Самия факт че са го пуснали да работи в чужбина 1984 година значи че е човек на службите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика