Как се спира конкурс за директор след ''вразумяване на кандидат'': разказ от първо лице

Директорът на ямболската болница д-р Димитър Рунков отправи обвинения и подаде оставка. Медиците излизат на протест, за да го върнат

Янка Петкова 22 юни 2021 в 11:14 8572 0

Д-р Димитър Рунков

Медици от МБАЛ Св. Пантелеймон" в Ямбол излизат на протест. Поводът е подадената оставка на досегашния директор на лечебното заведение д-р Димитър Рунков, след като в два поредни конкурса за ръководство на болницата такова не e избрано.

След втория д-р Рунков свика пресконференция, на която обяви, че подава оставка и считано от 21 юни няма да подписва друг документ освен заплатите на персонала.

Той заяви, че това, което се случва с болницата е "геноцид спрямо здравеопазването в областта".

По време на срещата с журналисти директорът в оставка направи своеобразен отчет на свършеното под негово ръководство. По думите му за месеците на пандемия през ямболската болница са минали близо 1400 пациенти с коронавирус. Задействан е залежавал 40 години проект за нов болничен корпус, по който са издействани три транша за финансиране.

До момента изразходените средства са 3,064 млн. лв. "под строг инвеститорски контрол". Предвижда се да бъдат изградени три блока, единият от които ще помещава инфекциозно отделение и тубдиспансер. Д-р Рунков обяви, че към този проект има апетити и по думите му "всеки мисли, че може нещо да вземе".

Той коментира и двата конкурса за ръководство на болницата, които са проведени досега. При първия кандидатите са двама, но е прекратен "заради вразумяването на един от тях", както се изразил тогавашния зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

С идването на служебното правителство на власт се провежда втори конкурс. Тогава управленската концепция на д-р Рунков е одобрена, но на устния изпит председателят на комисията (един от зам.-министрите по здравеопазване, когото директорът в оставка не назовава) дава да се разбере, че съдовият хирург "не е техният човек". Според д-р Рунков в това решение има намеса от водача на листата на БСП (Кристиан Вигенин, бел. ред.), който обявил в града, че търсят човек за директор на болницата. Рунков е бил извикан на среща с областния управител. "Каза ми, едва ли не, "ти си нашият човек, целувай ръка", коментира разговора хирургът.

"Къде бяха тези хора, когато измъкнахме 1400 човека по време на пандемията? Няма пандемия и мишките излязоха", коментира подалият оставка директор.

В негова подкрепа, работещите в болницата написаха отворено писмо до институциите, а днес излизат на протест.

Протестиращите изтъкват, че макар д-р Рунков да е поел болницата в разгара на COVID кризата, той е успял да привлече нови лекари и сестри, закупена е била апаратура и втори скенер, което е позволило да се разделят пациентите с COVID от останалите. Повишени са били и възнагражденията на работещите в болницата.

"И при трите вълни на пандемията Ямбол беше в червената зона по заболеваемост. Въпреки огромния наплив от заразени болни в болницата имаше изключително добра организация, което в такава ситуация спасява живота. Към микробиологичната лаборатория се откри лаборатория за бързи и PCR тестове за COVID-19, което спомогна неимоверно за идентифицирането на болните. На персонала винаги бяха осигурявани качествени ЛПС, дори в моментите на дефицит в цялата страна. В моментите, в които имаше недостиг на персонал в COVID отделенията, д-р Рунков лично поемаше дежурства там, без за момент да изостави и другите си задължения", казват от болницата и настояват той да остане на поста изпълнителен директор на лечебното заведение и проектът по завършването на новия болничен комплекс да бъде продължен под негово ръководство.

В подкрепа на д-р Рунков се обяви и кметът на Ямбол Валентин Ревански, според когото досегашния директор е "най-подходящият кандидат за положителното развитие на здравеопазването в град Ямбол". В свое писмо до служебния здравен министър той подчертава, че по време на неговото ръководство са извършени много положителни промени и оптимизации в ямболската болница. Има подкрепата на колегите си и на останалия персонал в здравното заведение.

OFFNews е в готовност да предостави думата на всяко от засегнатите лица за изясняването на ситуацията по отправените обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови