Изследват потенциална връзка между диабета и COVID-19

OFFNews 17 март 2022 в 10:05 1276 0

Снимка Pixabay

Учени търсят потенциална връзка между диабета и COVID-19 заради ръст на страдащите от високи нива на кръвната захар по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Ясно е, че при тези, които вече са развили диабет, новият коронавирус може да влоши състоянието и да доведе до сериозни усложнения.

Появяват се обаче доказателства, че COVID-19, подобно на някои други вируси, може да атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса - процес, който може да предизвика временен диабет при податливи на това хора, пише БТА.

Увеличаващите се случаи да се дължат на различни обстоятелства - въведените заради пандемията ограничения, закъснели медицински грижи при ранни признаци на диабет, нездравословни хранителни навици и липса на физическа активност при хора, които вече са изложени на риск от диабет тип 2.

Доклад на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията анализира две големи бази данни на застрахователи в САЩ, включващи новооткрити случаи на диабет в периода между март 2020 г. и юни 2021 г.

Оказва се, че диабетът е значително по-често срещан при деца, които са боледували от COVID-19. Документът обаче не прави разлика между тип 1, който обикновено започва в детството, и тип 2, свързан със затлъстяване.

Случаите на двата типа диабет са се увеличил при децата в САЩ в последните години, но доклади от Европа и някои американски болници предполагат, че ръстът им може да се е ускорил по време на коронавирусната пандемия.

"Мисля, че всички сме малко притеснени", каза доктор Инас Томас, специалист в детската болница "Мот" към Мичиганския университет.

В лечебното заведение, в което работи, е отчетен 30 процента ръст на диабет тип 1 в сравнение с годините преди пандемията. Не е известно колко от пациентите са страдали от COVID-19 в определен момент, но има опасения, че може да има връзка, казва Томас.

Експертите отдавна смятат, че прекарана инфекция може да предизвика появата на диабет тип 1.

„Не знаем дали това е пряк ефект или има някакъв друг фактор, който все още не е напълно разбран. Надяваме се, че тази тенденция може да ни помогне да установим причината за това, което причинява диабет тип 1", обяснява още доктор Томас.

В детската болница "Ради" в Сан Диего случаите на диабет тип 1 са скочили с почти 60 процента през първата година от пандемията в сравнение с предходните 12 месеца, става ясно от изследване, публикувано в Списанието на американската медицинска асоциация - педиатрия.

Само две на сто от тези деца са имали COVID-19 и в доклада липсва информация за предишни инфекции. Рязкото увеличение беше поразително и "очевидно има още много работа, за да се опитаме да отговорим защо се случва това", каза съавторът на изследването доктор Джейн Ким.

Физическият стрес от тежък COVID-19 и други заболявания също могат да причинят висока кръвна захар и временен диабет, смятат учените.

За да разберат повече, изследователи от Дания правят списък на възрастни хора, наскоро диагностицирани с диабет тип 1, включително и такива, които са преболедували новия коронавирус. С течение на времето изследователите ще следят състоянието им, което би могло да помогне за изясняване на ролята на инфекцията, ако има такава, за развитието на диабета.

В световен мащаб повече от 540 милиона души страдат от диабет, включително около 37 милиона в САЩ. Голяма част са с тип 2, а много повече имат по-високи от нормалните нива на кръвната захар или преддиабетно състояние. Лекарите се притесняват, че COVID-19 или заседналият начин на живот по време на пандемията може да влошат ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews