Има риск от епидемия от морбили у нас, призна Семерджиев

OFFNews Последна промяна на 21 март 2017 в 10:57 2127 0

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Има известен риск от епидемия от морбили в България. Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма такъв риск трябва да бъде 95 на сто. 

Това заяви здравният министър Илко Семерджиев за случаите на дребна шарка в Пловдив. В момента у нас има два случая на заразени възрастни хора и един на дете. „Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът. 

Семерджиев отхвърли притесненията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването. „За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни той. 

Епидемията от морбили тръгна от Румъния и засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията от месец. Семерджиев посочи, че в Унгария има болници под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови