Грипът тази година: рязко начало с отпадналост, температура и главоболие

OFFNews 27 ноември 2023 в 10:05 2924 1

Ангел Кунчев

Снимка БТА

Ангел Кунчев

"Тази година грипът е с по-интензивно начало и не започва с лека хрема и кашлица, а с много сериозна отпадналост, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения.“

Това коментира по bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Сега сме в преходен период, започва активността на грипа. Това, че миналата седмица имаме първите потвърдени случаи от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане, посочи той.

Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според доказаните случаи у нас, очевидно през декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари, коментира доц. Кунчев

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година.

„До Нова година със сигурност всеки, който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вече са минали една – две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия. За новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма да как се прогнозират.

„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, коментира доц. Кунчев.

За болните от COVID-19 той припомни, че ограничения вече не са необходими, но все пак изолацията е по-добрият вариант.

Новото заболяване в Китай

По повод новите случаи на болни в Китай от „недиагнистицирана пневмония“ доц. Кунчев посочи, че донякъде е станало ясно какво се случва там.

Каквото и да се появи, рано или късно достига навсякъде по света. Наистина сме вече едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13 имаше съобщение на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца. Не е засегнат целият Китай, разпространява се основно в две провинции. Колегите до момента откриват обаче, че се разпространява коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси, коментира доц. Кунчев.

Той посочи, че и Европейският център по контрол на заболяванията засега не вижда нещо особено притеснително.

„Няма нов и непознат вирус – това донякъде ни успокоява. Не е и лошо, че тези неща се чуват, защото показват, че системата работи – ако нещо тръгва, да се знае какво, да може да му се намери генетичният код и да се изработят ваксини. Обяснението на много голяма част от колегите е в изолацията заради COVID-19. Следващите десетина дни ще бъдат ключови – има ли нов причинител, какъв е той, или е просто нормално сезонно заболяване“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика