Германски учени: Сладкият пелин помага при COVID-19, кафето усилва действието му

OFFNews 29 юни 2020 в 14:43 25235 2

Сладкият пелин помага при COVID-19. Това твърдят германски учени от института "Макс Планк" в Потсдам и химикът Кери Гилмор.  В проучването са участвали и вирусолози от Свободния университет в Берлин. 

Резултатите изненадват учените: екстракти от сладкия пелин действително се оказват активни срещу SARS-CoV-2. При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна активност е отчетена при тинктура с абсолютен етанол или дестилирана вода. Тази антивирусна активност на екстракта се оказва още по-силна при добавяне на кафе, съобщи Дойче веле.  

"Бях изненадан, че тинктурите с артемизинин функционират доста по-добре от чистите деривати, както и от факта, че добавянето на кафе повишава активността", казва Клаус Остерридер, професор по вирусология в Свободния университет в Берлин, който е провеждал тестовете по активността на съставката артемизинин срещу коронавируса. 

Още от края на април в Мадагаскар говорят за напитка чудо, която уж помагала при лечението на COVID-19. Растителната смес се продава под името "Covid Organics" - не само в Мадагаскар. Напитката също съдържа екстракти от растението сладък пелин. Все още обаче няма научни доказателства за действието ѝ. Затова и Световната здравна организация предупреждава да не се приема като средство срещу коронавируса.

Артемизининът е основната съставка на комбинираната терапия срещу малария, при която са отчетени само малко или дори никакви странични въздействия. Всяка година милиони възрастни и деца, болни от малария, биват лекувани с препарата. 

Активната съставка артемизинин е открита при извличане от сладкия пелин през 1972 година от китайската химичка и фармацевтка Ту Йоуйоу. През 2015 година тя получава Нобеловата награда за медицина.

В медицинския център на университета в Кентъки сега започват клинични изследвания на чайове и кафе, съдържащи сладък пелин. Същевременно се провеждат и клинични изследвания на друг дериват на сладкия пелин - артесунат, също използван за лечение на малария. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

2

Очаквам германските учени скоро да открият и чудодейните свойства на екстракта от ечемик.

15914

1

поп Дръвчо

29.06 2020 в 18:34

Затворените кръчми в Берлин и Потсдам са довели до откритието, че абсент и пелин могат да се пият не само у дома, но и в института. Приемането на достатъчно от тях радикално решава въпросите на социалната изолация - даже и да ти дойде нездравата идея да посетиш някого, краката не могат да те занесат дотам.

Аз отдавна подозирах, че тези лековити течности имат сериозен принос в успехите на някои страни в ограничаването на потенциално опасните контакти между хората, но колегите явно са поставили въпроса на строга научна основа.

Аз понеже съм химик, смятам че трябва да дам своя Принос към Науката, затова тия дни смятам да проведа цикъл изследвания върху анасоновите тинктури. Нещо ми подсказва, че и при тях има материал за статийка или две.