Фондът за лечение на деца буксува, сега ще режат обществения съвет

OFFNews 09 март 2017 в 09:25 2551 1

Здравното министерство подготвя промени в работата на Фонда за лечение на деца, с които да се ограничи ролята на Обществения съвет.

Родители и членове на Обществения съвет обаче са против измененията и заплашват с протести, съобщава бТВ.

Предложените промени идват след скандала около казуса с 9-годишния Байрям, който имаше одобрение от фонда за бъбречна трансплантация в Германия, но в последния момент от Министерството на здравеопазването отказаха да подпишат формуляр S2. Без този формуляр детето не можеше да замине за лечение в чужбина, а мотивът беше, че той може да бъде опериран в България.

Фонда за лечение на деца все пак финансира лечението на Байрям в Германия. Той би трябвало да замине в края на този месец.

Зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев е обиден, че сме изразили недоверие към българските лекари, коментира Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда. Това според нея е провокирола предложението за ограничаване ролята на съвета.

„Ние и сега не взимаме медицински решения, ние сме гарант за прозрачност”, припомни Георгиева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум напомни, че фондът е създаден с общи усилия на журналисти и неправителствения сектор и е допълнителна помощ, когато държавата не може да поеме животоспасяващи операции за деца.

„Затова е важно да има обществен съвет, който следи дали лекарите дават становища в интерес на децата. Няма място за обида, когато става въпрос за живота на децата. Какво щеше да стане с Байрям, ако нямаше обществена реакция”, коментира Величкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.03 2017 в 11:30

И какво иска тоя обществен съвет? Освен да върти едни пари?
Всичко, което съвременната медицина е способна да лекува, е възможно и у нас. С изключение на няколко диагнози, които се поставят на няколко души годишно в целия свят, и които са поверени на няколко центъра, пак в целия свят. Просто защото повече не трябват.
Смъртността на лекуваните "в чужбина" е равна, или малко надвишава тази, на лекуваните у нас.
Тая истерия е въпрос само на платена, или от проста групост, реклама.