Екземите се обострят през есента

OFFNews Последна промяна на 29 September 2022 в 09:28 1328 0

доц. Весел Кантарджиев

Снимка ВМА

доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни и венерически болести на Военномедицинската академия

Много от формите на екзема са хронични, влияят се от външните условия и често се обострят с настъпване на есента, коментира в интервю за БТА доц. Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по кожни и венерически болести на Военномедицинската академия (ВМА). Екземата е общо понятие, което включва различни видове дерматити с разнообразни причина за възникване, клиника и симптоми, уточнява той.

Есента е свързана с променливи и често неблагоприятни за кожата климатични условия, които непременно се отразяват на състоянието ѝ. Кожата най-вече се изсушава и загубва своята защитна функция спрямо различни алергени и дразнещи вещества в околната среда. Затова и най-често срещаните кожни болести в сезона са екземите, обяснява дерматологът.

Наблюдават се обострен атопичен дерматит, алергична или иритативна контактна екзема, себореен дерматит и други. Всички те са свързани със зачервяване, залющване и сърбеж по кожата, а оставени без активно лечение, могат да доведат до хронифициране или поява на усложнения като вторични инфекции. Затова е важна профилактиката, отбелязва доц. Кантарджиев.

Още в началото на сезона е необходимо ежедневно използване на хидратиращи и омазняващи кремове и лосиони, особено по зоните, които са изложени незащитени на външните условия като лице и ръце. Най-добре е нанасянето да става поне веднъж дневно преди излизане и след къпане, съветва специалистът.

Съществуват и много други кожни болести, които са свързани с промяна в климатичните условия. Някои от тях са често срещани като розацея и периорален дерматит. В тези случаи грижата за кожата на лицето и използването на подходяща ежедневна козметика има голямо значение и би могла да предотврати ново обостряне, посочва той. Други заболявания са генетично обусловени, сравнително редки и по-трудни за повлияване, като поява на студова уртикария, акроцианоза, перниоза и др., допълва доц. Кантарджиев.

За добрия вид на кожата е необходимо най-вече балансирано и разнообразно хранене, което може да достави необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини и други важни за тялото вещества, съветва специалистът. Препоръчително е в менюто да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, ядки. Съществуват също така готови мултивитаминни комплекси, често в съчетание с цинк и селен, специално подбрани за здравето на кожата, ноктите и косата, посочва той.

Най-подходящият сезон за извършването на пилинги е есенно-зимният, като началото на процедурите е добре да бъде към късна есен, съветва доц. Весел Кантарджиев. По думите му, сезонът е подходящ и за премахване на образувания от кожата, защото е свързан с по-малко излагане на слънце в постоперативния период. Според него обаче сезонът не трябва да е условие за премахване на злокачествено образувание. Ненавременната намеса може да бъде фатална, отбелязва специалистът.

Доц. Весел Кантарджиев е началник на Клиника по кожни и венерически болести на Военномедицинска академия (ВМА). Част е от Онкокомитета на Академията. Той е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК. Хоноруван преподавател в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови