ЕК е против промени във формулата на СЕСПА

OFFNews 20 март 2024 в 14:49 692 0

СЕСПА

Снимка Скрийншот

СЕСПА

Европейската комисия е против промяна на формулата, по която се изчислява недостигът на лекарства в Специализираната електронна система за проследяване на лекарствата от Позитивния списък (СЕСПА).

Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по време на днешното извънредно заседание на комисията.

Той обяви, че нотификацията на ЕК за измененията в Закона за лекарствата в хуманната медицина, предложени от Министерски съвет, е пристигнала днес. „Нотификацията е отрицателна по отношение на текстовете, касаещи промяна във формулата в СЕСПА“, каза проф. Ангелов. Темата ще бъде обсъдена на следващо заседание.

Промяната е свързана с начина на изчисляване на недостига на лекарства в страната. Към момента за недостиг се приема, когато количеството на даден медикамент у нас за последните шест месеца намалява под 65%. Предложението е за недостиг да се смята, когато количествата от дадено лекарство са под 100%, на база средномесечното му потребление за предходните 12 месеца.

До промените се стигна след като на заседание на комисията през септември 2023 г. проф. Ангелов посочи, че след извършен одит, от „Информационно обслужване“ АД изпращат писмо на министъра на здравеопазването, с което посочват, че формулата, с която работи СЕСПА и се отчита нивото на задоволеност на пазара, е грешна. Има и притеснителни констатации, направени от „Информационно обслужване“ АД, свързани с това, че системата работи с нелицензиран софтуер. Посочва се още, че СЕСПА е направена така, че позволява да се променят данни шест месеца назад, допълни тогава проф. Ангелов и отправи обвинение към бившия здравен министър проф. Асена Сербезова, при чийто мандат беше фиксирана формулата на системата.

Ангелов обвини Сербезова за недостига на лекарства. Докладът на ДАНС, който сам разпространи, го опровергава

В отговор тя заяви, че се е съобразила с препоръките на одита, извършен от "Информационно обслужване" и само е задвижила процес, който е бил забавен по времето на ГЕРБ.

“Аргументът” на проф. Ангелов е, че съм променила формулата, по която се определя дали едно лекарство е в недостиг или не. Дори стигна дотам, че започна да я нарича “формулата на Сербезова”. Няма “формула на Сербезова”. Има само една формула и това е тази, която е заложена в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). В математиката няма въпрос на тълкуване, особено що се касае до формули – това не е литература или философия, неслучайно математиката се нарича “точна наука”, написа бившият здравен министър.

Въпреки това, след обсъждане в здравната комисия беше решено алгоритъмът за наличностите, по който се изчислява недостига на медикаменти, заплащани от НЗОК, да бъде променен от 65% на 100%.

Кой е виновен за липсата на лекарства - отговорът на проф. Асена Сербезова

В опит да се преодолее дефицитът на медикаменти беше взето решение алгоритъмът за изчисление на недостига на лекарствени продукти да са заложени за база 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, вместо досегашните 65%.

Според проекта тази стойност трябва да се изчислява въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 12 месеца, считано от деня на извършване на анализа за установяването на недостига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!