Едва 14 са били донорските ситуации за 2022 г. и нито една от началото на 2023 г.

OFFNews 24 февруари 2023 в 13:30 1235 0

д-р Сибила Маринова

Снимка Архив

д-р Сибила Маринова, началник на отделението по анестезиология и реанимация и координатор на донорската база в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", Велико Търново

Едва 14 са били донорските ситуации у нас през 2022 г., а от началото на 2023 досега няма нито една. Това съобщи по БНТ д-р Сибила Маринова, началник на отделението по анестезиология и реанимация и координатор на донорската база в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", Велико Търново.

Основният проблем в България е идентификацията на донорите. Тези пациенти се пропускат. Най-тежката задача на координатора по донорските ситуации е разговора с близките, който е много тежък и емоционален, защото тези хора, в момента, в който им казваме, че за близкия им няма никаква надежда и са го загубили, искаме да бъдат толкова силни и благородни, че да спасят други човешки животи. Но за тях това е една възможност, част от техния близък да остане жива в някой друг и да спасят тези хора. Това е надежда, за която се хващат, разказа д-р Маринова.

Според нея донорството трябва да е тема на обществото. Тя цитира статистика, според която на всеки 17 минути в света умира пациент, който се нуждае от трансплантация. А на всеки 10 минути един пациент бива вкарван в листа на чакащи за трансплантация.

Законът у нас е направен така, че приживе човек може да декларира само отказ от донорство, тоест той е донор по презумпция. Ако не сте декларирали отказ, значи сте съгласен. Но винаги се иска съгласието близките, близките решават. Затова е важно темата да бъде обсъждана и в семейството. Когато е коментирано в семейството, близките много по-лесно вземат това решение, казва лекарката.

По думите ѝ този вариант на закона е добър. "Малко са хората, които изрично ще заявят съгласие за донорство. Има държави, в които това се отбелязва при издаване на лични документи. Законът е направен добре, просто всички трябва да си свършим работата. Темата трябва да бъде коментирана, на хората да бъде обяснявано, да бъде обяснявано какво е мозъчна смърт, каква е разликата между мозъчна смърт и кома, посочи д-р Маринова.

Как се доказва мозъчна смърт

Всеки пациент в тежко състояние подлежи на реанимация, но ако ние не сме се опитали да спасим живота му, органите му няма да са годни за трансплантация, което е гаранция, че за него е направено всичко възможно, обяснява анестезиолог-реаниматорът.

Освен това мозъчната смърт се доказва от комисия от трима лекари с два клинични прегледа, с потвърдително образно изследване, което показва липсата на мозъчно кръвообращение. Мозъчната смърт е напълно необратимо прекратяване на мозъчното кръвообращение и на мозъчните функции, включително и на мозъчния ствол. Мозъкът на този пациент е загинал. Според наредбата за критериите за установяване на смърт това става в два случая – при спиране на дишането и кръвообращението и при мозъчна смърт, подчертава д-р Маринова.

Тя е категорична, че липсва организация на национално ниво – от центровете за спешна помощ, през спешните отделения, през това къде попада пациентът с тежко мозъчно увреждане, дали се разпознава – "там е най-голямата пробойна".

Трябва да се направи организация на национално ниво. Трябва да се обучат всички по веригата, да има национална програма за обучение, за да могат всички да бъдат квалифицирани и тези случаи да не се пропускат. Защото е доказано статистически, че около 10 % от смъртта в интензивните отделения е мозъчна смърт. Къде са тези пациенти? - риторично запита лекарката и допълни - Трябва да има и политическа воля, да е приоритет на държавата. Няколко са донорските бази, които работят добре – Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен - те работят, благодарение на ентусиазма си, казва тя.

Според д-р Маринова има големи пропуски и в обучението на студентите по медицина - трябва да се обърне внимание на изучаването на мозъчната смърт и всички, които работят в донорски бази да бъдат сертифицирани, смята лекарката.

"Донорството е най-великия дар, който едно човешко същество може да направи на друго – да му подари живот. Няма по-благородно нещо от това", категорична е д-р Сибила Маринова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови