Две съмнителни проби сред депутатите, 449 са вече установените с COVID-19 у нас (видео)

OFFNews 02 април 2020 в 08:33 4815 0

Две от пробите на депутати, изследвани във ВМА, са дали съмнителен резултат и ще бъдат препотвърдени днес. Това съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Ванцислав Мутафчийски.

В академията са взети проби от 92 депутати. Всички изследвани в "Софиямед" са отрицателни. Има депутати, които са изследвани във Варна и Стара Загора. По-късно обощението на информацията ще бъде дадено от председателя на Нс Цвета Караянчева. Днес изследванията продължават. Предстои да бъде тестуван и персоналът на парламента, уточни шефът на щаба.

449 са вече установените заразени с коронавирус у нас, 37 са новите положителни проби за последните 24 часа.

В болница са настанени 27 души. Изследвани са 566 проби.

Новата област, в която е установено разпространение е Видин.

До 16 часа на вчерашния ден в София има 16 случая. В Александровска болница има нови двама пациенти, един е в Токуда. Пет са амбулаторните.

След 16 часа има още 12 случая - в Пирогов - 5, в МВР болница - 2, в Инфекциозна болница - 4 души.

Общо 20 нови случая за София.

Благоевград има 2 случая, които са от Банско - жена на 27 г. и жена на 75 г. Мъж на 50 г. е настанен в болница в Разлог. 

В Смолян има 4 случая - мъже на 52 и 64 г. и жени на 55 и 59 г. Във Варна са приети двама мъже на 26 и 43 г. и момиче на 9 години.

Два са амбулаторните случаи в Добрич - мъж на 35 г. и жена на 30 г. В Пловдив е приета жена на 53 г. В Пазарджик е настанена жена на 55 г. Мъж на 53 години е пациентът в Монтана. В болница е настанена и една жена на 79 г. от Велико Търново. Пациентът от новата област на разпространение - Видин - е мъж на 56 г.

Общият брой на излекуваните до момента е 25 души. Трима са изписани от болницата в Бургас - семейство на лекар и децата му. Освободен с две отрицателни проби е и мъж на 37 г. от Шумен, в Перник е излекуван 33-годишен мъж.

18 мъже и 7 жени са изписаните от болници до момента. Най-младият сред тях е на 27 г., най-възрастният - мъж на 80г. Средната възраст на излекуваните е 45 г.

Смъртните случаи от последното денонощие са два - мъж на 57 г. от Кюстендил и мъж на 40 г. от София. За починалия в София вероятната причина е белодробна емболия, каза Мутафчийски.

Средната възраст на жертвите от коронавирус у нас е 61 г.

Към момента в болници са настанени 167 души, 17 са в интензивни отделения. Последният случай е от тази сутрин - в Пирогов е интубирана една жена, съобщи шефът на оперативния щаб.

На въпрос какви мерки ще бъдат взети в редакциите, ако се установи случай на коронавирус сред журналистите, които са били контактни със заболелия депутат от ДПС, Мутафчийски даде пример с парламента на Израел, където заразените работели с в затворена кабина от плексиглас в залата. Разработена е била дистанционна форма на обсъждане и гласуване по групи. РЗИ решава дали определена медия да бъде поставена под карантина, уточни той.

Все още стъписването от болестта е голямо и на много места в страната лечебните заведения не могат да отговорят на очакванията. Така Мутафчийски коментира сигналите, че хора с пневмонии или в контакт със заразени не са приети в болница или изследвани. Проучен е случаят в Благоевград с починалите майка и дъщеря. Разговаряно е с директора на болницата и полицията. Твърдението, че жените са били изгонени не се потвърди, каза той.

Направени са бързи тестове на 200 полицаи и 400 военнослужещи, като всички резултати са отрицателни, каза още шефът на щаба. Той коментира, че ситуацията в болниците е сложна заради спрените клинични пътеки, но препоръча всичко, което може, да се отложи във времето.

„В световен мащаб, както и в България, е много тежка тенденцията за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 заразени медици, затова апелираме всички колеги да работят със защитни средства", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови