Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Две години след обявяването на пандемия от СЗО признават: Биехме тревога, но никой не ни слушаше

OFFNews 11 март 2022 в 16:12 1352 0

Снимка Getty Images

Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за "пандемия" и призова държавите да вземат мерки. Предупреждението обаче не беше прието достатъчно сериозно от държавите, казват от СЗО.

Думата "пандемия" не съществува в класификацията на СЗО с дефиниции на епидемичните стадии, но използването ѝ наистина прикова вниманието върху опасностите от новия коронавирус. И планетата се постави под карантина.

Две години по-късно официалният брой на починалите е над 6 милиона (18 милиона според проучване на изданието "Лансет", публикувано днес). СЗО продължава да твърди, че е отправила предупреждението си шест седмици по-рано, но малък брой хора са си направили труда да се вслушат в него, пише БТА.

Всъщност СЗО обяви на 30 януари 2020 г. "извънредна ситуация в сферата на здравеопазването на международно ниво". Коронавирусът все още не беше причинил смъртни случаи извън Китай, като извън територията на азиатския гигант, който регистрира първите случаи на заразяване в края на 2019 г., имаше по-малко от сто заразени.

Тази формулировка, макар да изразява възможно най-високото ниво на предупреждение, предвидено в Международния здравен регламент на СЗО, беше твърде техническа за широката публика. Да не говорим, че съкращението ѝ на английски PHEIC се произнася по един и същи начин с английската дума "fake" ("фалшив"), която се използва в словосъчетания като "fake news" ("фалшиви новини").

Чак на 11 март 2020 г. опасността бе осъзната от голям брой страни. Сериозно забавяне на реакцията, което подразни СЗО.

"Светът беше обсебен от думата "пандемия", заяви Майкъл Райън, ръководителят на службата за извънредни ситуации към СЗО.

Според него "отправеното през януари предупреждение е било по-сериозно от анонса през март". "Да не би да искате в предупреждението да се казва, че ще се удавите или че идва потопът?", попита той на сесия с въпроси и отговори, организирана през социалните мрежи вчера.

"Хората не слушаха. Ние биехме тревога, а хората не реагираха", изтъкна той.

"Ето ви пандемия"

СЗО беше също толкова подразнена от обвиненията, отправяни от самото начало срещу нея, че зле се е справила с кризата, колкото и от липсата на реакция на държавите. Някои я разкритикуваха, че твърде късно е съобщила, че вирусът се предава от човек на човек, но основните обвинения се фокусират върху колебанията дали да бъде обявено извънредно положение в сферата на здравеопазването, а след това и пандемия.

"Много хора в медиите и на други места се позовават на аргумента, че СЗО твърде късно е обявила пандемия. Това не е вярно!", заяви Райън.

Според него "светът е бил предупреден за скорошното идване на пандемията". На 11 март 2020 г. "бяхме толкова ядосани, че си казахме: добре, искате пандемия, ето ви пандемия".

На тази дата коронавирусът вече се беше разпространил от Китай в много други страни, сред които Италия и Иран, като вече бяха регистрирани общо над 118 хиляди случаи в 114 страни и близо 4300 смъртни случая.

Още на 9 март генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вече беше предупредил, че "заплахата от пандемия е доста реална".

Два дни по-късно ръководителят на СЗО обяви положението за "пандемия" на пресконференция, която беше излъчена онлайн. Термин, който той повтори десет пъти. И предупреди: "Сериозно сме обезпокоени както от броя на заразените, така и от тревожното бездействие" по света.

"Преценихме, че COVID-19 може да бъде обявен за пандемия", каза той тогава.

Две години по-късно Мария Ван Керхов, която ръководи борбата на СЗО с ковид, не крие недоволството си от отявлената липса на правилна преценка в страните по света. "Това ще се повтори! Кога най-сетне ще се научим", попита Ван Керхов на сесията в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови