Доц. Васил Велчев: Илюзия е, че някога ще имаме център за белодробни трансплантации

OFFNews 20 май 2022 в 10:30 715 0

доц. Васил Велчев

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

доц. Васил Велчев

Център за белодробни трансплантации у нас няма, илюзия е, че някога ще има. Нямаме връзка и с европейски център, като Виенския, с който се работеше преди години, каза по БНР доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор електрокардиостимулация в УМБАЛ "Света Анна".

По думите му трансплантациите в България страдат от хронично недофинансиране, липса на донори, стимули за екипите. Белодробната трансплантация е скъп и модерен процес. Държави като Словения, които са с подобни показатели като нас, също нямат център, но те са се ориентирали към чужд, който има опит, така че да могат пациентите да получат най-доброто, коментира специалистът. 

Според него трябва да има утвърдена пътека или методика за пациентите, които вече са насочени за трансплантация на бял дроб, за да бъдат реферирани за оценка и да имат някаква предвидимост. Около 2 до 4 -ма пациенти с белодробна хипертония у нас се нуждаят от такава трансплантация, казва доц. Велчев.

"Нямам идея дали на ниво МЗ или НЗОК нещата могат у нас да се променят. Може би пациентските организации, които и сега помагат на нуждаещите се от трансплантация, трябва да пояснят най-напред колко е важно референтните центрове да имат преференциално финансиране. За да повдигнем нивото, спрямо общото ниво в България. Това важи за всички такива експертни центрове у нас - те не могат да се изграждат и функционират добре. Не съм оптимист, дори съм сигурен, че нашият център няма да се включи в Европейската референтна мрежа за бял дроб", каза още доц. Васил Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови