Доц. Тонев: Още тази година ще предложим промяна в заплащането за болнично лечение

OFFNews 09 февруари 2022 в 12:47 1628 1

Снимка Архив/БТА

"Ще предложим реформа, която ще започне още тази година. Ще се премине на друг вид заплащане чрез диагностично свързани групи, това практикуват повечето европейски страни", заяви в предаването „Твоят ден“ на Нова нюз доц. д-р Антон Тонев от "Продължаваме промяната", председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

Според него клиничните пътеки са изживели своя живот, тъй като оразмеряват с една и съща сума различни по вид, продължителност и усложнения разходи за пациенти. 

Той обясни, че ще може да се използват допълнителни дейности, допълнителни диагнози, които ще бъдат допълнително заплащани. Медикът призна, че ще има леко повишаване на нивото на разходи първоначално, но постепенно нещата ще се нормализират.

"Парите за здраве са повече в бюджета, ние смятаме, че това е така, защото сме успели да съберем повече средства и това го показваме с показатели. Опозицията атакува, че това се дължи на чисто механично пренасяне на инфлацията, но ние имаме с какво да ги оборим", заяви доц. Тонев.

Според него преговорният процес в здравеопазването се състои от два етапа - единият е създаване на макрорамката, което е бюджета за Здравната каса за 2022 година.

"В макрорамката ще знаем кои са големите пера, след това започва преговорният процес за това какви пътеки ще има, на каква цена, какви суми ще бъдат вложени. След приключване на втория преговорен процес, където участват професионални организации, ще знаем за какво лечение, на кое заболяване ще се изразходват тези пари", обясни още той.

Пост COVID синдромът е сериозно изпитание пред пълното оздравяване и трябва да се инвестира за преодоляването му, смята доц. Антон Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.02 2022 в 13:43

Вече отмина онова време когато трябваше някак да се плаща....сега трябва да се набележат приоритетите и да се работи по тях....преди време помните ли какъв кански вой беше с/у инвазивните кардиоотделения,сега никой не рИве с/у тях,щото инфарктите смъртността от тях са едноцифрени числа(намалението е в пъти)....за инсултите подхода трябва да е същия,е малко по-скъпи са и консумативите и техниката,ама резултата си заслижава....с една дума - трябват правилни инвестиции,макар че,от опита който имам,това няма да се случи....всеки ще тегли чергата за себе си,а тя е още късичка и нечии крака ще стърчат навън....Здравеопазването е нещо от което разбират малко хора и е редно те да казват кой ще кара влака,а не разни хорица които хал хабер си нямат от медицина(говоря за поредния "специалист" който който ни убеждаваше как, търсейки,легло за майка си пропуснал "златния"час,ама това ,че тя е лежала три часа преди това в къщата си в кома,няма никакво значение)....