Доц. Околийски: Изоставаме в здравното образование от другите страни в ЕС

OFFNews 12 февруари 2024 в 10:33 655 0

Михаил Околийски

Снимка БГНЕС

доц. Михаил Околийски

„България не стои толкова добре в здравното образование, колкото другите страни в Европейския съюз (ЕС) и това се дължи на липсата на междусекторна работа за това да се изчистят темите и те да намерят своето място в учебния процес".

Това каза в интервю за БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

„Има много аспекти, по които българските деца трябва да получат, не просто знания, а умения как да се предпазват сами себе си. Това, според мен, ще промени тенденцията, защото само да се наливат средства в крайната фаза – лечебната медицина, няма ефект за здравето на нацията", обясни той.

Според зам.-министъра разговорът за опасните навици - употребата на алкохол, тютюнопушенето, наркотиците може да е ефективен когато родителите са подготвени за него, а това се случва още в училище.

„Ролята и на училището, и на педагогическите съветници, на психолозите е изключително важна и това нещо трябва да се намери вариант, в който родителите също да получат съответните умения и знания", смята заместник-министърът на здравеопазването.

Според него децата могат да бъдат проводник на тази промяна като чуят определени послания в училище, след това да ги споделят с родителите си и в реално време да се създава критичност към започването на употребата на тютюневи изделия или пък на наркотици, защото много често това касае естественото за децата любопитства, което след това вече много лесно може да доведе до зависимост.

"Много е важно родителите да бъдат здравно грамотни. Тази здравна грамотност, обаче, не се случва изведнъж, а се гради с години. Тук трябва да имаме разбирането и подкрепата на родителите, че това е нещо изключително важно за здравето на децата им и за тях самите", подчерта доц. Околийски.

Той коментира и промените в заплащането на услугите в извънболничната помощ, с които се увеличава броят на профилактичните прегледи.

"Това, което ние от Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се опитваме да направим, е да повишим още повече достъпа на децата и техните родители до медицински грижи, като както увеличаваме пакетите в реално време за това какво може да бъде получено, така и мотивацията на медицинските специалисти да работят с децата, подчерта зам.-министърът.

Той обясни, че от една страна това се явява увеличаване на цената на профилактичния преглед, който медицинският специалист, общопрактикуващ лекар (ОПЛ) ще проведе със съответния пациент.

„От друга страна, МЗ субсидира целенасочено лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни райони, в които по-трудно се получава медицинска помощ, така че те да могат да осигурят договори с медицински специалисти и изпълнението на клинични пътеки, така че да няма тази неравнопоставеност между големия град и села, или малки населени места", добави здравният заместник-министър.

От трета страна това, което се опитват да направят, е повишаване на здравната култура на децата чрез въвеждането на здравното образование в училищата.

„За това има средства и рамка по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и аз очаквам, че тази година във всяко едно българско училище, в зависимост от възрастта на детето, то ще получи адекватни знания за това как да се предпазва от здравни рискове", подчерта доц. Околийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика