Доц. Мангъров: По най-скромни преценки у нас са заразени 300 000 души

Мерките забавят разпространението и ще чакаме с месеци, не е изключен втори пик - твърди специалистът по инфекциозни болести

OFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 12:50 13868 12

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София.

Мангъров беше част от вече несъществуващия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

По думите му до момента те са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това според него е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване“, уточни той.

„Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. „В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят. Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.“

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

12

Вини

27.04 2020 в 01:09

Този мангъров наистина е никому неизвестен. Проф. Мутафчийски е познат извън страната, а има и научен принос, като цяло е няколко нива в медицината отгоре.
А този шарлатанин трябва да обясни, ако според него 1 на 6000 човека умират от КОВИД19 или дори по-рядко, щото нали по най-скромни сметки е така, как в 10 милиона Ломбардия са се заразили 80 милиона човека, за да починат 13000 човека. 13 хиляди по 6 хиляди е 80 милиона. Могат да се дадат и още по-фрапиращи примери, че този "експерт" е пуснат от някъде да бръщолеви пълни глупости. Един ден и най-бавно вдяващите му почитатели ще разберат, какъв "експерт" е този. И в този ден кой ще изглежда супер адекватно и ще си вдигне рейтинга въпреки всичките си грешки?

1900

11

Egocentric Eccentric

24.04 2020 в 03:27

Да допълня hristohh

Никой не му задава неудобни въпроси, защото журналистите в България отдавна стоят за украшение в телевизионното студио и само кимат и се усмихват докато гостите им говорят каквото си искат в името на плурализма.

Мангъров цял Март месец обикаля тв студия с категоричното твърдение, че в Ухан отдавна е изграден стаден имунитет, защото ако нямало такъв вече щяло да има втора вълна, тотално забравяйки че Ухан е в най-строгия възможен lockdown през цялото това време и едва началото на Април отпуснаха мерките.

Той може и да е прав, ама няма факти и данни, които да потвърждават фантазиите му. Само голи твърдения.

1092

10

hristohh

23.04 2020 в 20:01

@ Диди

И защо вярвате на това число 300000? Защото един лекар днес го е хвърлил във въздуха въз основа на екстраполация от 2500 направени теста за антитела? При положение, че тези тестове дават и фалшиво положителни резултати като бъркат антитела за КОВИД-19 с антитела за други вируси?
И още един въпрос, ако на 300 хил. имаме 50 починали, при 70% заразени, което е 4.9 млн. колко починали ще имаме? 600, 750? Някой знае ли все още какви поражения оставя вируса? Топ инситутите не знаят все още. Доцент Гуру обаче знае всичко.

5014

9

Диди

23.04 2020 в 19:51

При 300 хиляди заразени 50-60 починали е нищожен дял. Даже ако се предположи, че може да има още толкова починали извън болниците. По данни на НСИ през първото тримесечие на т.г. у нас са починали 8808 души. Дялът на починалите от ковид-19 спрямо общия брой починали в страната е около половин процент.

1092

8

hristohh

23.04 2020 в 19:46

@El Commandante

Че, другарю Гевара, слушай единствения специалсит на света, д-р Мангъров! Единствен вирусолог, единствен епидемиолог, комуто нито един журналист не е задал до момента неудобен въпрос, за да му провери тезите. Той знае по-добре от CDC, ECDC ... Пред него Anthony Fauci губи ума и дума. Който не е съгласен с Мангъров или е за късане на изпит, или се е потдал на натиск. Мангъров знае и никой друг.

Ето такива непоклатими в убежденията си, непоглеждащи встрани, недопускащи съмнения, неприемащи никакво противно на собственото си мнение от колеги ни трябват! Те ще ни докарат, докъдето копнеем да стигнем!

1900

7

Egocentric Eccentric

23.04 2020 в 15:18

Щото Мангъров пък не превъртя тъпомера сто пъти вече с тоталните си фантазии и спекулации базирани на никакви факти.

8821

6

bls

23.04 2020 в 15:12

Шопе, аз ако излезе ваксина, ще си я сложа когато поне 1 млрд души са си я поставили и усложнения от нея не са забелязват при нас 1% от тях. До тогава - абсурд да си сложа нещо, сглобено на коляно нейде си. И да, понеже сигурно ще питаш аз и цялото ми семейство се придържаме стриктно към имунизационните календари и не сме пропуснали нищо задължително до момента.

21755

5

spirit оригиналът

23.04 2020 в 15:08

Абе ,някой знае ли в Ада ли сме или не?

8329

4

Шопа

23.04 2020 в 14:14

Идеята е да нямаме пик преди да се е появило някакво що-годе помагащо лекарство и/или ваксина.

7819

3

Краси

23.04 2020 в 13:47

El Comandante, как може да задаваш такива глупави въпроси? Трябва да слушаш само и единствено всезнаещия, компетентен по всички въпроси, вожд-слънце Тупанбаши, бай Х..й, Барба Ганьос ... наричай го както искаш.