Доц. Кунчев: Зачестяват случаите на Лаймска болест

Тревожно нарастват заболелите от холера по света, съобщи главният държавен здравен инспектор

OFFNews 01 август 2023 в 11:48 848 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Дълигят дъждовен сезон доведе до развитие на ниската растителност, на тревите, които са идеална среда за развитие на кърлежите и появата на Лаймска болест. От друга страна, имаше и заблатени места -  идеално място за комарите. Затова очаквахме да има известно повишаване на тези заболявания, заяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Само за изтеклата седмица имаме 8 случая на Лаймска болест (с 5 повече от предната), 3 случая на Марсилска треска, 1 на Ку-треска. Не са някакви стряскащи цифри, става дума за 10-ина заболявания седмично, но в сравнение с миналата година има двоен ръст, каза епидемиологът и уточни, че не става дума за епидемичен взрив.

Според него, ако се правят обработките на тревните площи навреме и там, където има ларви, ефективността ще е много по-голяма.

Пропуск от здравните власти няма, но всяка година има административни пречки – не е приет бюджетът, не са одобрени средствата. Средствата, които Министерството на здравеопазването ползва, минават през Комисията за бедствия и аварии и ако там има забавяне, то е ключово. Още в края на април-май трябва да започне обработката. Дори и сега има смисъл. Ние работим с много щадящи препарати – бактерия, която унищожава ларвите, по-скъпо е но е много по-ефективно, каза главният държавен здравен инспектор.

Летни грипове и инфекции

По думите на доц. Кунчев тази година "лятото върви спокойно", до момента няма регистриран епидемичен взрив, няма заболявания свързани с общественото хранене или питейната вода.

Тревожната картина по света

"Това, което се случва по света, никак не е спокойно. А хората непрекъснато се придвижват в различни краища на света", коментира доцентът.

Само за един месец случаите на холера по света са 57 000, близо 400 са смъртни. Те са пръснати основно в Южна-Югоизточна Африка, Близкия Изток - в Афганистан, Конго, Етиопия, Индия, Хаити, Мексико. Причината за разпространението на болестта е в условията на живот - липсата на чиста питейна вода, дезинфектанти, в личната хигиена, посочи доц. Кунчев.

По думите му тревожна е тенденцията с преместването на север на инфекциозни болести като Денга и Западнонилската треска.

В Европа официално регистрираните случаи на Западнонилска треска са 5, но в действителност са много повече. Три от тях са установени в Гърция - на о-в Тасос, в Кавала и Кардица. Климатичните условия стават все по-благоприятни за разпространението на тези заболявания, каза здравният инспектор.

Доц. Кунчев подчерта, че с особено внимание се следи разпространението на птичия грип.

Имаше съобщение за заразени котки в Полша. Сега има бум във ферми за норки и сини лисици. Във Финландия са вече 28 засегнатите ферми. Засега няма прескачане върху човек, но всяко прескачане от вид на вид трябва да ни държи под напрежение. Много внимателно се наблюдава какво се случва и се осъществява надзор над всички грипни вируси, каза той.

Главният държавен здравен инспектор отново подчерта, че Черно море в момента е най-чисто от последните 5-10 години и всички резултати от изследвани проби го доказват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика