Доц. Кунчев: За маски глобяваме наред - вчера двете партии, днес и МС

OFFNews 30 септември 2020 в 09:46 7194 0

Снимка Архив

Липсата на достатъчно доверие в щаба и масовото разпространение на фалшиви новини пречат страшно много на нашата работа. Хората не знаят на кого да вярват, слушат дори различни мнения от лекари, което е много лошо, каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Когато си в рискова обстановка, защото това е война, в света загинаха 1 млн. души от COVID-19, трябва да има единоначалие, яснота какво се прави. Различни мнения може да има, но когато очевидно говориш неверни неща, когато очевидно не се съобразяваш с фактите, това трябва да се спре. Аз се наслушах на такива невероятни глупости, меко казано, че не искам да влизам в диалог. Затова отказахме и диспут – диспут за кое – науката и фактите срещу глупостите в интернет. Е, няма да има диспут", заяви доц. Кунчев.

По думите му заболяването не трябва да се омаловажава. Коронавирусът продължава да заразява страшно много хора, достигнаха се върхове, каквито нямаше и през април-май, когато беше първата вълна, допълни той. 

"Няма как на 7 млн. народ само чрез контрол да наложим носенето на маски." 

"Различните маски дават различна степен на защита. Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам, ние го изхвърляме. Когато има механична преграда, маската ограничава преминаването му. На повечето места маските не се ползват и резултатът е налице – покачването в заболяемостта, което виждаме", каза главният държавен здравен инспектор.

Няма как на 7 млн. народ само чрез контрол да наложим носенето на маски. Ние сме лекари и препоръчваме мерки, всеки има глава на раменете си и може да преценява отговорен ли е към останалите. Носенето на маска е отговорност към другите, тя е най-полезна, когато се носи от заразен. Тъй като повечето случаи са безсимптомни и хората не предполагат, че са носители, носенето ѝ пази останалите да не ги заразим.

Доц. Кунчев коментира и неспазването на мерките от политически партии и от премиера:

"Всеки отговаря за себе си. Премиерът на доста места носи маска, но там, където си позволи да не носи, виждате, че има реакция. Вчера бяха направени актовете на двете партии (б. ред. - учредяването на Републиканците на Цветан Цветанов и конгреса на БСП), днес и на Министерския съвет за организираното посещение в Ловеч (б. ред. - връчването на църковния орден на премиера Борисов). Когато имаме данни за неспазване, ще предприемаме съответните мерки.

"Разпространението на коронавируса в училищата е много по-ниско, отколкото в обществото."

Това, което става в обществото, ще стане и в училище, коментира епидемиологът и допълни, че в момента в училище то става в доста по-ниска степен:

"Броят на случаите от вчера е 276. Вижте какъв процент от тях са в училищата и ще разберете, че средното носителство и разпространение в училищата е много по-ниско, отколкото нормалното в обществото, да не говорим за огнища като тези в Търговище и Бургас, където са засегнати много хора."

Не можем да отговорим на хората, които непрекъснато пускат слухове, коментира здравният инспектор по повод твърденията, че в края на октомври всички училища ще бъдат затворени:

"Ще го кажа кратко и ясно – няма да има затваряне на училищата. Ще има затваряне на паралелки, където установим носител на вируса, минаване на електронно обучение за 14 дни, когато се потвърди, че няма други заразени. След изтичане на карантината децата ще се връщат в училищата. Ако има заразени в няколко паралелки, тогава затваряме отделно училище. Ако пък е много висока заболеваемостта, тогава можем да говорим за затваряне на училища в населено място или отделен регион. На национално ниво вероятно ще се наложи да затворим училищата по време на грипната вълна – края на януари – февруари, когато учениците ще преминат на дистанционно обучение, ако има такива високи стойности. Грипни ваканции няма да има", каза доц. Кунчев.

Той заяви още, че на тестовете никога не трябва да вярваме на 100%, зависи какви са. В повечето случаи след установяване на вируса, човек спира да бъде заразен още на 6-7 ден. По думите му някои страни дори са намалили карантината от 14 на 10 дни. Има обаче отделни случаи, когато се установяват частици на вируса до месец. Това не значи непременно, че човекът е заразен. Но смисъл от карантината има. Носителят трябва да бъде изолиран за определено време, за да гарантираме сигурността на хората, смята главният здравен инспектор.

Той уточни, че подкрепя идеята личните лекари да имат свобода да назначават изследвания за COVID-19, защото с настъпването на есенните вируси все по-често ще има такъв проблем.

"Очакваме да пристигнат бързи тестове, които установяват грип или коронавирус има пациентът. Ще бъдат снабдени РЗИ и личните лекари", каза доцентът.

Разпространението на вируса е функция на нашето поведение, макар че хората се умориха и им омръзна. Търсим много тънкия баланс между това да не пречим на икономиката и хората, и да ги предпазим от заразяване, посочи главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови