Доматите имат антимикробни свойства срещу чревни патогени, включително салмонела

Ваня Милева 01 февруари 2024 в 10:29 2946 0

 Хранителният състав на доматите, включително изобилието от полезни съединения като ликопен, полифеноли и витамини, е широко проучен и свързан с множество ползи за здравето. Освен това предимството на доматите е, че могат да виреят в разнообразни региони

Снимка Rawpixel

Хранителният състав на доматите, включително изобилието от полезни съединения като ликопен, полифеноли и витамини, е широко проучен и свързан с множество ползи за здравето. Освен това предимството на доматите е, че могат да виреят в разнообразни региони с различни климатични условия.

Доматите са леснодостъпни и евтини зеленчуци, които са много полезни за здравето благодарение на своите биоактивни молекули, като антиоксиданти и антимикробни вещества. За разлика от широко признатите антиоксидантни свойства на доматите, техните антимикробни свойства до голяма степен не са изследвани.

В ново проучване учени от Университета Корнел изследват антимикробните свойства на доматения сок, както и на антимикробните пептиди, получени от домати, във връзка с тяхната ефективност срещу хранителни патогени с акцент върху Salmonella Typhi - патоген, който засяга конкретно хората и е отговорен за причиняването на коремен тиф.

Изследователите предлагат ценни идеи за потенциалното използване на доматите като естествен антимикробен хранителен източник за укрепване на общественото здраве; като се има предвид тяхната широка популярност и рентабилност, доматите притежават значителен потенциал като алтернативни антимикробни агенти в рамките на мерки за подобряване на начина на живот. 

Доматите, с научно наименование Solanum lycopersicum, са изключително популярни зеленчуци в световен мащаб поради изключителния им вкус и широкия спектър от приложения в различните кулинарни традиции.

Хранителният състав на доматите, включително изобилието от полезни съединения като ликопен, полифеноли и витамини, е широко проучен и свързан с множество ползи за здравето. Освен това предимството на доматите е, че могат да виреят в разнообразни региони с различни климатични условия.

Според доклада на Организацията по прехрана и земеделие на ООН за 2021 г. Азия е водещ световен производител на домати, предоставяйки 64,8 % от общото световно производство на домати. На Европа, Африка, Северна и Южна Америка се падат съответно 13,3 %, 11,6 %, 5,98 % и 3,95 % от общото производство на домати.

"Основната ни цел в това проучване бе да разберем дали доматите и доматеният сок могат да убиват чревни патогени, включително Salmonella Typhi, и ако е така, какви качества притежават, които ги правят ефективни", обяснява водещият автор на проучването д-р Джеонмин Сун (Jeongmin Song), изследовател в Университета Корнел.

В лабораторни експерименти д-р Сун и колегите ѝ проверяват дали доматеният сок наистина убива Salmonella Typhi.

След като се убеждават, че е така, изследователите разглеждат генома на доматите, за да открият участващите антимикробни пептиди.

Антимикробните пептиди са много малки протеини, които нарушават мембраната на бактериите, която ги пази непокътнати като организми.

Учените избират четири възможни антимикробни пептида и проверяват доколко са ефективни срещу Salmonella Typhi.

Това им помага да открият два антимикробни пептида, ефективни срещу този патоген.

Авторите провеждат още тестове върху варианти на Salmonella Typhi, които се появяват на места, където заболяването е често срещано. Те също така извършват компютърно проучване, за да научат повече за това как антибактериалните пептиди убиват Salmonella Typhi и други чревни патогени.

Най-важното откритие е, че доматеният сок е ефективен при елиминирането на Salmonella Typhi, нейните хипервирулентни варианти и други бактерии, които могат да навредят на здравето на храносмилателния и пикочния тракт на хората.

По-специално, два антимикробни пептида могат да елиминират тези патогени чрез увреждане на бактериалната мембрана - защитен слой, който обгражда патогена.

"Нашето изследване показва, че доматите и доматеният сок могат да отстранят чревни бактерии като салмонела", заявява д-р Сун.

Справка: Ryan S. Kwon et al. Antimicrobial properties of tomato juice and peptides against typhoidal SalmonellaMicrobiology Spectrum, published online January 30, 2024; doi: 10.1128/spectrum.03102-23

ИзточникTomato Juice Shows Antimicrobial Activity against Enteric Pathogens, Natali Anderson, Sci.News

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!