Зам.-министър: Килограм домати при производител струват 4,50 лв., с 250-300% повече от 2021 г., и ще поскъпнат още

OFFNews 10 март 2023 в 11:31 2042 1

Тодор Джиков

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Тодор Джиков

Ново поскъпване на оранжерийните домати у нас прогнозира зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред Нова тв.

Той изброи няколко причини за поскъпването - което при цена на производител в момента е 4,50 лева, тоест около 250-300% по-скъпо, отколкото през 2021 г.

Първият проблем е с отоплението, има такъв и с напояването:

"За никого не е тайна, че в момента в Европа над 70% от оранжериите не заредиха заради цената на отоплението и разходите, които биха направили, за да произведат продукция. На практика проблемът с отоплението на оранжериите, вчера се появи със страшна сила и при водата за напояване. С право негодуват земеделските производители”.

Той коментира и очакваното поскъпване на водата между 17 и 395%. „Фирмата „Напоителни системи” е доста интересна”, каза зам.-министърът. В Област Разград „Напоителни системи” са платили 385 000 лева само за ток миналата година, при малко над 100 хиляди приходи”, каза той. „Абсолютно всички продукти ще поскъпнат, особено тези, които използват вода, доставяна чрез помпи, електроенергия”, каза Джиков.

„Всички виждаме какви са цените на горивата, торовете, препаратите, електроенергията”, добави той.

Зам.-министърът призна, че българската държава е оставила българските производители "на самотек" през последните 25 години, а европейските помощи са изтекли без оглед възвращаемостта.

"Българското земеделие се намира в тежка криза, и то не е от вчера. Явно огромният ресурс, който получихме от ЕС през последните 16 години и го предоставихме на българските фермери, не е направляван или не му е търсена адекватна възвращаемост. Оставихме българските производители на домати и краставици на самотек през последните 25 години и съответно сериозната конкуренция от Гърция, Турция ги постави в невъзможност да произвеждат", каза той.

Липсата на българско производство се компенсира с внос, а той се оскъпява от разходите за транспорт, от посредниците.

Тодор Джиков анонсира разработването на три мерки в подкрепа на оранжерийните производители в служебния кабинет, без да навлезе в детайлно разяснение какви ще са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови