Доклад на СЗО: Пандемията ни върна назад по продължителност на живота

OFFNews 27 май 2024 в 13:52 706 1

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Пандемията COVID-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната продължителност на живота. Само за 2 години пандемията унищожи почти 10-годишен напредък в подобряването на очакваната продължителност на живота. Това показват данни от последния доклад на СЗО.

Между 2019 г. и 2021 г. очакваната продължителност на живота в световен мащаб е спаднала с 1,8 години до 71,4 години - обратно до нивото от 2012 г. По подобен начин глобалната продължителност на живота в добро здраве е спаднала с 1,5 години до 61,9 години през 2021 г. – също обратно до нивото от 2012 г.

Продължителността на живота е общият брой години, които живеем, а продължителността на живота в добро здраве показва колко от тези години оставаме здрави и без зарази и болести.

В доклада за 2024 г. се подчертава също, че последиците са усетени неравномерно в целия свят. Северна и Южна Америка, както и Югоизточна Азия са били най-силно засегнатите места, като в периода 2019 - 2021 г. средната продължителност на живота е намаляла с около 3 години, а средната продължителност на живота в добро здраве - с 2,5 години.

За разлика от тях Западният тихоокеански регион е минимално засегнат през първите 2 години на пандемията, като загубите са по-малко от 0,1 години в очакваната продължителност на живота и 0,2 години в очакваната продължителност на живота в добро здраве.

„Продължава да се наблюдава значителен напредък в световното здравеопазване, като милиарди хора се радват на по-добро здраве, по-добър достъп до услуги и по-добра защита от извънредни ситуации в здравеопазването“, казва д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Не трябва обаче да забравяме колко крехък може да бъде напредъкът. Само за 2 г. пандемията COVID-19 унищожи десетилетие на напредък в продължителността на живота. Ето защо новото Споразумение за пандемиите е толкова важно: не само за укрепване на глобалната здравна сигурност, но и за защита на дългосрочните инвестиции в здравеопазването и за насърчаване на справедливостта във и между държавите, обясни още той.

Страните от СЗО се събират днес, 27 май, в Женева, за да опитат да договорят глобално споразумение за пандемиите. Преговорите текат от месеци, а 194-те държави членки на СЗО ще опитат да постигнат съгласие по окончателен текст в рамките на асамблеята, която тази година е под наслова „Всички за здравето, здраве за всички“.

Идеята е хората, общностите и държавите да бъдат по-устойчиви при бъдещи пандемии, както и да се подобри превенцията и готовността. Целта е да се договори по-равноправен достъп до качествени мерки за противодействие като ваксини, терапевтични средства и диагностика, да има обмен на данни от наблюдения, генетични данни, проби и технологии.

Според критици на преговорния процес обаче документът не предвижда справедлив достъп до мерките за справяне с пандемии и отдава прекалено голяма тежест на интересите на фармацевтичните компании.

Споразумението стана обект на огромно количество дезинформация, включително фалшиви твърдения, че то ще даде на СЗО правомощия да налага ограничения на групи от населението или да изисква от страните да дадат една пета от ваксините си на организацията.

Говорител на СЗО специално отхвърли подобни идеи, а в проекта на текста е изрично подчертан „принципът на суверенитет на държавите при справяне с въпроси на общественото здраве“. Освен това се признава „суверенното право на страните над техните биологични ресурси“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО