До дни става ясно дали ще се поставя втора доза от ваксината на Астра Зенека

Реалистичният срок за постигане на колективен имунитет е края на юли, посочи здравният министър в оставка Костадин Ангелов

Янка Петкова 16 април 2021 в 11:53 2094 0

В понеделник ще има становище на експертните съвети към Министерството на здравеопазването дали е безопасно да се постави втора доза на имунизираните с първа игла от ваксината на Астра Зенека, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на днешния брифинг. По думите му до момента изразените мнения са  полза на реимунизацията.

Ангелов подчерта, че е настоял за единно становище на ЕС за прилагането на Оскфордската ваксина, но досега такова не е обявено. 

В момента Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) извършва допълнителен анализ за действието на векторните ваксини на Астра Зенека и Янсен, заради много редките случаи на необичайни тромбози след имунизация. Становището на ЕМА се очаква в четвъртък, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб Богдан Кирилов.

По думите му се анализират всички получени данни, за да се прецени съотношението полза-риск, тъй като тромбозите са усложнение, което се среща при заболелите от коронавирус.

"Желанието на всички е ЕМА да бъде по-конкретна в препоръките, за да може и националните агенции да излязат с такива. Има различия при отделните държави. В България до този момент не са регистрирани такива нежелани лекарствени реакции. Това дава възможност да не въвеждаме изрична забрана за прилагане под 60- годишна възраст. Следваме стриктно препоръките на Европейската агенция.

Решенията за втора доза ще се вземат не само след клинични изпитвания, а и от данни от постмаркетинговото проучване за приложение на ваксините, които следва да бъдат анализирани от всички научни дружества. Следващите седмици динамично ще се развиват нещата, желанието на всички е да има един подход, за да не създава объркване и недоверие в хората", каза Кирилов.

Той съобщи още, че до края на юни се очакват 3,5 млн. дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех, 450 000 дози от Модерна, 1 млн. от Астра Зенека и 0,5 млн. от ваксината на Янсен.

Според прогнозата на Кирилов това ще осигури максимално бързо покритие на лицата от 4 фаза - възрастни над 65 години и хронично болни. 

Все още няма по-конкретни данни за приключване на предварителната оценка на ваксините на НоваВакс, Кюървак и Гамалея (Спутник V), но клиничните им изпитвания в 3 фаза засягат и новите варианти, обясни Кирилов и допълни, че всички производители на вече одобрените от ЕМА препарати също са задължени да правят проучвания за адаптиране на продукта си.

Директорът на ИАЛ обяви и че напредва проучването на терапевтичните възможности на моноклоналните антитела и едно от тях показва чувствително одобряване на данните за ефективност.

Той каза също, че предстои актуализиране на продуктовата информация за ваксината на Пфайзер/Бионтех за подобрени данни за стабилност, което ще позволи препаратът да се съхранява по-дълго време при температура от 2 до 8 градуса. Това по думите му значително ще улесни логистиката на имунизационния процес.

Три сценария за придобиване на колективен имунитет

Три сценария за постигане на колективен имунитет очерта здравният министър в оставка Костадин Ангелов:

- оптимистичен – до края на юни
- реалистичен – до края на юли
- песимистичен - до края на август

По думите му кой от трите варианта ще бъде осъществен зависи от организацията на ваксинационния процес от новите управляващи.

324 090 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех са получени през последната седмица, това дава възможност да се правят по 20 000 имунизации на ден, отчете Ангелов и съобщи предстоящите доставки:

На 26 април се очаква голяма доставка от продукта на Пфайзер/Бионтех, от договорените извънредни количества в размер на 138 060 дози. През май месец ще получим 1 505 790 дози от Пфайзер, което ще позволи да се правят по 50 хиляди ваксинации на ден при добра организация. През юни ще пристигнат още 1 645 000 дози от Пфайзер, което ще позволи поставяне по 55 хиляди дози на ден“, уточни Ангелов.

Колко са ваксинираните по фази до момента

"Към момента общият брой на ваксинираните хора в България е 620 375 души, като с втора доза са 120 381. Вчера са имунизирани около 15 000. По отношение на разпределението на ваксините – най много са ваксинирани с препарата на Пфайзер – около 307 000 дози, Астра Зенека - около 240 000, и Модерна - около 71 000", отчете председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Той допълни, че ваксинираните възрастни над 65 години са 116 665; служителите, които участват във стратегически за функционирането на държавата дейности са около 80 000; педагогическите специалисти - 43 000; лицата, пряко ангажирани с изборния процес – около 40 000; специалистите по здравни грижи - 22 000.

Лекарите са най-добре "покрити" - около 90%, или 33 480 души. Ваксинираните зъболекари са 5000, а фармацевтите - около 2700.

284 000 имунизации са извършени в болнични заведения, а при личните лекари – 154 000, съобщи шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!