Делото за разменените бебета приключи на първа инстанция

OFFNews 13 февруари 2024 в 13:12 1501 0

Снимка БГНЕС

АГ болница "Шейново"

Близо две години след случая с разменените бебета делото за обезщетение от столичната АГ болница "Шейново" приключи на първа инстанция. Искът е за 300 хиляди лева, съобщи БНТ. Съдът трябва да се произнесе до месец.

Днес беше второто заседание по делото за разменените бебета. Отново при закрити врата.

Разказа това, което се е случило, че не е имала възможност да провери гривните поради спешното изписване, не знаем каква е причината на спешното изписване при нея. Вероятно в края на работния ден всеки бърза да си ходи и поради тази причина е спешно изписване. Тя няма спомен, секцио е било раждането, реално тя е била под упойка, но тя не може да каже. Не е виждала веднага бебето и не е виждала собственото си бебе в продължение на три месеца, заяви Стоян Стойков, адвокат на семейството.

На предишното заседание бяха разпитани лекари, акушерки от болницата и близки на пострадалото семейство. Случаят е от декември 2022 година. Тогава една от майките разбра, че гривната ѝ не съвпада с тези да детето. Така делото приключва на първа инстанция и може да се обжалва пред по-висша.

Случаят с размемените бебета доби медийна популярност през декември 2022 г., когато стана известно, че две жени от месеци отглеждат дете, което не е тяхно. От Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" назначиха проверки. Прокуратурата образува досъдебно производство, което впоследствие беше спряно, тъй като не бе установен по безспорен начин извършителят“. От болница "Шейново" съобщиха за дисциплинарни наказания наказания на служителите, които са били дежурни при изписването на бебетата.

След ДНК експертиза бебетата бяха върнати на биологичните им родители, а семействата обявиха, че ще предявят иск към лечебното заведение. Общата стойност на исковете бе в размер на 600 000 лв.

Първото дело е по иск на едното от семействата на стойност 300 000 лв.

По време на първото заседание разпитаният екип от болницата - общо 9 свидетели, 6 от болницата и трима близки на семейството са заявили, че всичко е било наред с гривничките, цифрите са съвпадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!