Д-р Николова: Не можем непрекъснато да ограничаваме хората, животът продължава

Държавата, а не НЗОК, трябва да поеме плащането на PCR тестовете

OFFNews 13 юли 2020 в 09:53 2543 0

"COVID-19 е въздушно-капкова инфекция, не можем да спрем да дишаме. Не можем непрекъснато да ограничаваме хората, животът продължава", така коментира по БНТ решението на здравното министерство да отвори отново нощните заведения д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на БЛС.

Тя каза още, че медиците са научили достатъчно за новия вирус и могат да се справят с неговото диагностициране.

По думите й с мерките, които въвежда или отменя, Министерството на здравеопазването се опитва да намери начин да спре разпространението на вируса, да намери баланс. Д-р Николова призова да се спазват противоепидемичните правила - дистанция, редовно миене на ръцете, ползване на дезинфектанти. При въздушно-капкова инфекция повечето хора ще срещнат вируса и голяма част от тях ще се заразят, прогнозира лекарката.

"Успокоителното е, че няма повишаване броя пациенти в тежко състояние, на пациентите, които са интубирани, а процентът на починали се запазва", отбеляза д-р Николова.

По думите ѝ е важно да се разбере, че положителният PCR тест все още не означава заболяване.

"Трябва да имате и клиника (симптоми) - температура, болка в гърдите, кашлица. Тогава ще започнем да правим някаква терапия и ще разграничим дали човекът има носителство или е болен", обясни тя.

Вирусът съществува, но това не бива да се превръща в страх, който да ни пречи да живеем. Трябва да се съобразяваме с факта, но не и да не излизаме навън, за да не се заразим, призова общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми или контактни на болен.

"Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да насочим хората, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира", призова д-р Николова.

Тя постави и въпроса за заплащането на PCR тестовете от НЗОК. Спорен нея не е правилно Касата да поема плащането на тестовете, защото когато е гласуван бюджетът й не са предвидени подобни разходи и ще се създаде проблем със заплащането на лечението на останалите заболявания.

По думите на д-р Николова тези разходи трябва да се поемат от държавата: "Говорят за помощи от ЕС, говорят за програми, за дарителски сметки. Има много пациенти, които не са здравноосигурени, а казваме, че това е въпрос на национална сигурност, че някой трябва да поеме диагностицирането. Ако един човек има симптоми, а няма 100 лв., за да се изследва какво се случва?", попита д-р Николова.

Обида към общопрактикуващите лекари е да се смята, че не трябва да назначават тестове, защото може да има злоупотреби, коментира личната лекарка. Личните лекари не са втора категория хора. Тя уточни, че повечето от колегите й имат по две специалности. Да се твърди, че нямат компетентност да назначат едно изследване за COVID-19 е обидно, каза общопрактикуващият лекар.

По думите й сега съществуващата пътека за лечение на болни с коронавирус само усложнява процеса и удължава страданията на хората. Д-р Николова съобщи, че в момента се изработват правила, по които семейните лекари могат да назначават изследване с PCR.

Този проблем трябва да бъде решен преди да дойде есента, защото тогава ще се появят и други вируси. РЗИ нямат физическата възможност да се справят с това, което ще се случва през есенно-зимния сезон, категорична бе тя.

"Уморени сме, защото се налага да се борим за правото да диагностицираме пациентите си. Очакваме есента с безпокойство", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови