Д-р Мирослав Георгиев: Нов метод позволява диагностицирането на рака на гърдата в най-ранен стадий

Янка Петкова 10 юли 2019 в 10:10 9271 0

Снимка СБАЛАГ Майчин дом

Термограф, на базата на матрици с течни кристали, и изкуствен интелект позволяват откриването на тумори с размер 3мм, при диагностициране на рак на гърдата. Ранното откриване на заболяването дава 98,6% шанс на пациентките да бъдат излекувани.

Апаратът, с който работят В МЦ „Майчин дом“, напомня повече авангарден козметичен уред. Таблет осъществява връзката му със сложен софтуер. Медицинският център е първият в Европа, след страната създала метода - Полша, в който е въведен. Отскоро центърът е референтен за Балканите. У нас ще бъде базиран софтуерът, който ще обработва ехографските изследвания на пациентките от региона.

За неинвазивния метод на диагностика и предимствата му разговаряме с д-р Мирослав Георгиев, управител на МЦ "Майчин дом".

Д-р Георгиев, как работи този метод?

За този метод е взета една базисна, стара технология, която се нарича термография, но изведена на ново ниво, на базата на матрици с течни кристали, съчетана с изкуствен интелект, който обединява най-модерните технологии в областта - самообучаващи се невронни мрежи и супер компютри, които правят по 300 млрд. операции в секунда.

Ние изпращаме между 90 и 150 термографски изображения, които сваляме за няколко минути при прегледа. Качваме ги на таблета и ги изпращаме на сайта на телемедицинския център във Варшава. Компютрите ги обработват, сравняват ги с база изображения от 100 хиляди пациенти и в рамките на минута връщат отговор.

Ако няма температурна или структурна асиметрия в гърдите, констатират, че не е открита. Ако се открие находка – най-често при жените с кисти, с фиброаденомни изменения, се налага второто ниво – снимките се изпращат на водещи специалисти, които преценяват дали отклоненията в параметрите са несъществени или лекуващият лекар трябва да препоръча по-нататъшни процедури. Този отговор трябва да дойде до 48 часа, но най-често се случва да го получим в рамките на деня.

Какви други преимущества има?

Методът е абсолютно безвреден. Пациентките усещат само докосването на матрицата до гърдите. За разлика от мамографията няма облъчване. Прегледът се извършва в рамките на 10-15 минути, в които е включена и 6-минутната адаптация за темпериране на кожата, време, през което запознаваме жените с вредните фактори, които могат да бъда причина за поява на рак на гърдата. В рамките на минута-две получаваме резултата. Най-малкият тумор, който може да открие методът, е 3 мм, т. е. в съвсем ранен стадий. Туморът открит в ранен стадий е 98,6% лечим. Това значи, че бихме могли да спасим 99 от 100 жени.

Какво трябва да имат предвид жените, които искат да се прегледат?

Първите два-три дни от месечния цикъл не са подходящи, защото има хормонална промяна на гърдите. Ако имат микрооперации за отстраняване на кисти, прегледът може да се направи една година след последната операция, за да няма структурна асиметрия. На този етап диагностиката не може да се прави при жени с една гърда, тъй като няма софтуер. При жени с повече от едно изследване има възможност за проследяване. Методът е подходящ и за пациентки с импланти, при другите методи това пречи на диагностиката.

Каква е статистиката за периода, в който прилагате този метод на диагностика?

За малко повече от половин година сме прегледали над 2000 жени. За първите 600 имахме около 79 положителни резултата, от които имаме няколко абсолютно потвърдени с биопсия, оперирани. Тревожното е, че има изключително подмладяване на това заболяване, най-засегната е групата 30-50 години, която не се обхваща от задължителния скрининг.

Много по-евтино е да платиш 60 лв. веднъж в годината, отколкото да плащаш по 10 хил. лв. месечно за химиотерапия, операции и други скъпи лечения. Цената на профилактичните методи е пренебрежимо ниска в сравнение с последващото лечение на един тежкоболен пациент.

Апаратът е мобилен, което улеснява скрининга на заболяването. Всъщност първоначално компанията се ориентира към клиентски модел, който е бил продаван в аптеките, на жени с наследствена обремененост, за да могат сами да се наблюдават. Но поради психологическия момент, при положителен резултат, се минава към професионалната версия, при която изследването се прави от обучено медицинско лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови