Д-р Маджаров: Лекарят е лекар навсякъде. Е-рецептите ни ограничават

OFFNews 21 април 2022 в 09:34 766 0

Снимка БТА/Архив

Лекарят е лекар навсякъде, той трябва да има възможност да издава рецепти между две операции, на близки, когато е извън кабинета си. Преминаването изцяло към електронен вариант ще създаде напрежение сред колегите, заяви по Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че с отпадането на хартиените рецепти за пациентите нищо няма да се промени, тъй като задължително ще трябва да посетят лекарския кабинет, за да им бъдат предписани лекарства.

Само е-рецепти от 1 май

Аргументът, че с новото предложение на МЗ ще се създаде възможност да се проследява какви лекарства са били назначавани на болните и да има по-правилна преценка за лечението им, Маджаров каза, че хартиените рецепти могат да бъдат въвеждани в е-досието ни от фармацевтите в аптеките.

Лекарският съюз е против отпадането на хартиените рецепти

Той добави, че лекарите не са против е-здравеопазването и участват активно във въвеждането на всеки негов модул. Според шефа на БЛС дори да се създаде мобилно приложение, с което лекарите да могат да издават рецепти от смартфоните си, по-възрастните му колеги ще срещнат затруднения да го използват.

Д-р Маджаров отново подчерта, че хартиени рецепти се използват в цяла Европа и за никоя от здравните системи това не е проблем. Той припомни и предложението на лекарския съюз нито една опаковка лекарство с предписание да не излиза от аптеката, без да е описана и въведена в системата.

Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти

В сряда от съсловната организация оповестиха резултати от допитване до лекарите, според което едва 8% от специалистите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти. В свое становище от БЛС подчертаха, че подобна стъпка само ще засили напрежението "по оста лекар-пациент".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови