Лекарският съюз е против отпадането на хартиените рецепти

OFFNews 16 април 2022 в 15:18 1538 0

Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. Съсловната организация подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите, се казва в позиция на съсловната организация.

Според БЛС заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение по оста "лекар - пациент".

Само е-рецепти от 1 май

От организацията подчертават, че промените нарушават правата на пациентите и възпрепятстват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С отпадането изцяло на хартиената рецепта, ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти, предупреждават от съюза.

Заложените промени поставят и редица важни въпроси:

Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло? Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения? Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия? И още много други въпроси, които обаче остават без отговор, пишат от БЛС.

Оттам настояват хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната.

За преминаване към изцяло електронни рецепти отдавна настояват от Българския фармацевтичен съюз. Това е поредният опит, който среща отпор от страна на лекарите. В мотивите си към проекта от МЗ отбелязват, че по този начин се създава възможност за електронен обмен на документи, което ще облекчи работата на специалистите, които предписват и отпускат лекарства, които са извън обхвата на е-системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!