Д-р Брънзалов: Премахването на бялата рецепта от 1 май ще бъде голяма грешка

OFFNews 27 април 2022 в 10:45 1053 0

Николай Брънзалов

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Д-р Николай Брънзалов

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", заяви по БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Само е-рецепти от 1 май

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент, посочи д-р Брънзалов.

Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти

Той уточни, че е-рецепти се издават много отдавна в България и това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари. Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи, подчерта д-р Брънзалов.

Д-р Маджаров: Лекарят е лекар навсякъде. Е-рецептите ни ограничават

И посочи като причина, че рецепта се получава след преглед от лекар, но този преглед може да бъде осъществяван на много места, никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови