Частните болници с жалба срещу анекса на рамковия договор

От сдружението на частните болници смятат, че НЗОК и БЛС не са компетентни да определят размера на заплатите в болничната помощ

OFFNews 10 юни 2022 в 09:22 1663 0

Снимка Pixabay

Национално сдружение на частните болници внесе жалба срещу Анекса на НРД във ВАС, с аргумента, че той противоречи противоречи на редица закони. От сдружението смятат, че двете страни по Анекса – НЗОК и БЛС, нямат законова компетентност да регулират и определят размер на трудови възнаграждения и тяхното процентно съотношение в общите разходи на изпълнителите на болнична помощ.

Националните рамкови договори не уреждат въпросите за минималните и максималните трудови възнаграждения и законодателят не е делегирал такива правомощия на БЛС и НЗОК. От НСЧБ също така отбелязват, че БЛС и НЗОК не разполагат с правомощия да уреждат материя, за която не са надлежно овластени.

В жалбата се посочва, че разпоредбите на рамковия договор, чрез които се фиксират заплати, които определен търговец ще заплаща на служителите и се въвеждат санкции за неизпълнение на нормативно определените заплати, така както предвиждат текстовете на параграф 71 и 72, са в противоречие с КТ, ЗЗД и ТЗ.

Вносителите смятат, че текстовете, с които се въвеждат условия за обратно действие или въвеждане в сила от задна дата, са противозаконни. Придаването на обратно действие на посочените разпоредби на Анекса към НРД противоречи и на принципите на последователност и предвидимост, на които трябва да отговарят нормативните актове.

Оспорено е изискването в параграф 71, чл. 368а, ал. 5, лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, които не изпълняват условията на ал. 10, да използват не по-малко от 60% от приходите от НЗОК за извършените медицински дейности за разходи за персонал.

От сдружението посочват, че е недопустимо с подзаконов нормативен акт да се въвеждат изисквания относно разходването на средства от страна на търговски дружества, каквито са лечебните заведения. Тази разпоредба отново противоречи на Търговския закон, както и на Законът за здравното осигуряване, в изпълнение на които се сключват рамковите договори.

От сдружението напомнят, че въпреки увеличението на цените на някои клинични пътеки, цената на други остава непроменена или е намалена и увеличението на цените на пътеките не води автоматично до увеличаване на приходите за всички лечебни заведения, т.е. не всички ще получат повече средства за дейността си, но всички ще имат задължение да увеличат трудовите възнаграждения. Освен това тези средства трябва да бъдат заработени, защото не са бюджетни плащания, а плащания за извършена и отчетена дейност, смятат оттам.

В ЗЗО е очертан предметът на НРД и въпросите, предоставени в компетентност на договарящите страни – НЗОК и БЛС. От съществено значение е обстоятелството, че законодателят е предвидил ясни ограничения в разпоредбата, в която е регламентирал, че националните рамкови договори не могат да установяват условия, възпрепятстващи свободния избор от страна на осигурения на изпълнител на медицинска помощ, сключил договор с РЗОК, което неизбежно ще се случи при изчерпване на средствата, определени на изпълнителите чрез лимитирани бюджети.

От сдружението се противопоставят и на въвеждането на нова точка, чрез която се въвежда правило, според което „Надвишението на стойността на отчетените през месеца дейности спрямо определената месечна стойност се компенсира с размера на средствата, изплатени за работа при неблагоприятни условия, свързани с обявено извънредно положение“.

За НЗОК и БЛС не е налице материална компетентност за вземане на подобно решение. Заложеното в анекса на НРД прихващане на средства е в противоречие с 15а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г, пишат в мотивите си от сдружението.

В заключение Национално сдружение на частните болници отправя особено искане за спиране действието на оспорените разпоредби поради това, че действието им закономерно ще причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравно осигурените лица.

Членовете на сдружението са категорично за повишаване на заплатите на медиците, но това трябва да стане по законов път и в следствие на повишаване на лимитните стойности на всички лечебни заведения.

Действието на обжалваните разпоредби засяга неограничен кръг от болници и ще постави в риск цялата система на здравеопазването, при това ефектът ще бъде усетен веднага още в рамките на следващите месеци, твърдят от Сдружението на частните болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови