Бум на COVID-19 в Гърция: 1800 регистрирани за последните 24 часа, нови мерки от утре

Делта вариантът увеличи случаите в Германия, удължават локдауна в Сидни, Южна Корея регистрира най-високия брой заразени от началото на годината

OFFNews 07 юли 2021 в 10:33 7471 0

Драстично увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус регистрира Гърция. Любимата на мнозина българи за морска почивка наша съседка регистрира 1 797 заразени само през последното денонощие, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

По този повод заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас ще даде спешен брифинг тази вечер.

168 пациенти са в интензивни отделения, съобщи Националната организация за обществено здраве. 

Регистрирани са осем смъртни случая през последните 24 часа.

1026 от новите случаи са в областта Атика, където се намира столицата Атина. 62 са в Солун. От направените 66 464 теста за COVID-19, 2,7% са положителни.

На този фон здравните власти в страната връщат част от ограничителните мерки. Те уточниха, че не се предвижда затваряне на граници и въвеждане на пълна карантина, а по-строг контрол върху действащия в момента здравен протокол, съобщиха по-рано от министерството на туризма.

От утре дискотеки, ресторанти и барове ще работят с намален брой клиенти, съобразно местата за сядане в заведенията. Лекарите виждат причината за високия брой заразени в събирането на много хора в нощните заведения без дистанция и маски. Няма информация за заразени чужденци.

Правителството обсъжда също носенето на маски на открито в рискови райони. От днес по призив на партиите депутатите от области с нисък процент на ваксинирани се включват в агитацията. Това се случва само ден след като кметове и свещеници започнаха да агитират хората да си поставят ваксина.

В очакване правителството да въведе ограничителни мерки срещу коронавируса от опозицията поискаха председателят на парламента да провери сертификатите на депутатите. „Неваксинираните нямат моралното право да гласуват връщане на мерките“, се посочва в декларацията.

Гръцка компания в град Лариса дава бонус от 500 евро за ваксинирани служители, съобщи „Creek City Times“. От приблизително 180 работници досега 30 са ваксинирани, а други 90 са подали заявка или вече са приели първата доза. Има няколко работници, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни причини или защото вече са преболедували вируса.

Германия

Случаите на коронавирус в Германия нарастват отново, съобщиха здравните власти в страната. Същевременно броят на починалите от вируса продължава непрекъснато да намалява, предаде ДПА.

Официалният орган в Германия за контрол на заразните болести, Институтът по вирусология "Роберт Кох", отчете за последното денонощие 985 нови инфекции. Преди седмица броят им е бил 808.

Институтът "Роберт Кох" допълни, че за изминалите 24 часа са починали 48 души, при 56 преди седмица.
Здравният министър Йенс Шпан призова хората да се ваксинират. В интервю за националната обществена телевизия АРД днес той предупреди, че наесен случаите на заразяване ще се увеличат.

На фона на призиви от някои в правителството всички ограничения да бъдат премахнати Шпан каза, че вероятно при определени обстоятелства маските ще трябва да се носят и през тази есен и зима. В Германия са разтревожени от разпространението на новия вариант Делта на коронавируса, който се смята за по-заразен.

Австралия

Жителите на Сидни ще бъдат в локдаун до 16 юли, предаде междувременно Би Би Си. Училищата в най-големия австралийски град, който се бори с огнище на COVID-19, също ще бъдат затворени следващата седмица.

Правителството на Нов Южен Уелс обяви, че е взело „трудното решение“ заради силно заразния вариант "Делта".

В Сидни случаите в момента са около 330 - най-много за тази година. Огнища възникнаха, след като някои заразени жители напуснали домовете си.

Разпореждането за оставане вкъщи бе издадено на 26 юни.

В Южна Корея новите случаи с коронавирус за денонощие са 1212. Това е най-големият ръст на дневна база от края на декември и идва само дни след облекчаване на мерките за социална дистанция в някои части на страната, предаде "Ройтерс".

Премиерът Ким Бу-кюм каза, че новата вълна на вируса, с "Делта", се разпространява особено бързо сред неваксинирани хора на възраст между 20 и 30 г. Властите обсъждат ново затягане на ограниченията с разширяване на мерките за социална дистанция.

Южна Корея е ваксинирала с поне една доза около 30% от населението си, което е 52 милиона души.

Президентът Мун Дже-ин нареди мобилизиране на армията. Тя ще помага при проследяване на контактните лица. Той призова властите да направят допълнителни центрове за тестване в гъстонаселените райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!