Британският вариант на COVID-19 е по-прилепчив, хваща се за 5 минути

OFFNews 05 февруари 2021 в 10:02 1800 0

Снимка Архив/Александра Маркарян

Доказахме циркулацията на британския вариант на коронавируса. Той е по-прилепчив. При старите щамове заразяване може да стане при много близък контакт за 15 минути, при новия британски вариант са нужни само 5 минути. Това обясни по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че маските от плат защитават по-малко от хирургическите, а на обществени места не бива да се ползват маски с клапан, защото не пазят околните. Най-сигурни са маските FFP2, каза микробиологът.

Проф. Кантарджиев обясни и как протича процесът по секвениране на циркулиращия у нас вирус. Той подчерта, че се следи не само за британския, а и за южноафриканския и бразилския вариант, както и за други мутации, които биха променили хода на епидемията.

Капацитетът на НЦЗПБ е до 200 секвенации на седмица, но има уговорка с Европейския център по контрол на заболяванията още около 200 проби да се изпращат за секвениране в лаборатории в други държави, каза Кантарджиев.

За имунитета и ваксините

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване, каза директорът на НЦЗПБ и обясни:

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела.“

По думите му за добър колективен имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след преболедуване. Не е необходимо непрекъснато да се изследват антителата, поясни професорът, ние го правим, за да имаме данни за качеството на ваксините, уточни той.

Засега е доказано от първите боледували през февруари м. г., че имунитетът се запазва, при първите ваксинирани преди 6 месеца, имунитетът също се запазва. Доказано е и че РНК ваксините действат срещу британския вариант, в по-малък процент, но го потискат, обясни Кантарджиев.

България има традиция за ваксините от 140 г, 2 години след въвеждане на ваксината срещу дифтерия във Франция, български лекари вече са я поставяли, разказа директорът на НЦЗПБ и допълни, че и сега ваксините ще помогнат много. Според него обаче най-сигурният вариант да убедиш българина да се ваксинира е да му кажеш, че ваксините ще бъдат с връзки.

И сега ми се обаждат хора и питат могат ли да прередят другите и да се ваксинират по-рано, коментира микробиологът.

Ще има ли трета вълна

Трета вълна ще има, ако не се спазват мерките. Ако не спре скупчването в моловете, неправилното маски, ако не спрат честванията, очаквам случаите да нараснат до края на месеца. Ако се спазват мерките, може би ще има увеличение, но в никакъв случай нова вълна, каза проф. Кантарджиев и добави, че през март ще стане ясно дали ще има пик на епидемията по време на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!