Бразилия №1 в света по новозаразени, Южна Корея затвори повторно училища заради нов взрив

OFFNews 29 май 2020 в 10:25 4110 0

Снимка Би Би Си

Ето как учителите в Южна Корея общуваха с учениците си през април

Бразилия надмина всички страни, които се борят с пандемията от коросанавирус, и днес вече е първа по брой новозаразени от коронавирус с рекордните за денонощие 24 151 души. Починалите през денонощието са 1 067, повече са само в САЩ (1 223). Днес - както прогнозира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев - вероятно общият брой на заразените от началото на кризата ще надхвърли 6 милиона души. Към този час потвърдени са 5 909 686. Активните случаи са 2 964 577. Над 2,5 милиона души са се възстановили, 362 хил. са починали, по данни от worldometer.info.

Една от първите засегнати от COVID-19 страни - Южна Корея, днес бе принудена от ново разпалване на заразата да обяви повторно затваряне на училищата си. 251 училища в засегнатия град Бучеон са задължени отново да преминат към онлайн работа само дни, след като им беше разрешено да върнат децата и училищата в класните стаи. Повечето от засегнатите училища са извън Сеул, където има ново разпространение на вируса. В четвъртък Южна Корея съобщи за 79 нови случая в рамките на 24 часа - най-големият брой от два месеца насам. Днес към тях се добавиха още 56. Повечето случаи са свързани с център за дистрибуция в Бучеон, който се намира западно от Сеул.

Ново огнище на заразата има и в Япония, където извънредното положение бе отменено само преди няколко дни. 22-ма новозаразени регистрира град Китакюшу, а централните власти изпратиха екип, който да помогне за ограничаването на разпространението на заразата.

Руската столица Москва пък обяви, че смъртните случаи през април са били над двойно повече от официално обявените. Починалите в града са 1 561 души, а не 639. Оттам обясняват разминаването с думите, че в по-голямото число са включени "спорни" случаи. 380 хил. са потвърдените заразени с COVID-19 в Русия. Страната е на трето място в света след САЩ и Бразилия. Починалите са 4 142.

В Мексико също има сериозно увеличение. Починалите заразени с коронавируса вече са 9044, заяви заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател, цитиран от ТАСС. През последното денонощие в Мексико от вируса са починали 447 души. Общият брой на заразените с вируса в Мексико се е увеличил за последните 24 часа с 3377 и е вече 81 400. Най-тежка е ситуацията в столицата Мексико и в щата Мексико, където от 28 февруари са регистрирани над 36 хиляди случая на заразяване.

В страната е в сила от март извънредно положение. Очаква се от 1 юни регионите на Мексико да започнат постепенно да се връщат към нормалния живот, като следват предписанията за безопасност на мексиканското здравно министерство.

В Германия новорегистрираните са 741 души, с които общият им брой става 180 458. Починалите през последното денонощие са 39, общо 8 450. Броят на новозаразените почти се удвои спрямо съобщавания през последните дни. Смъртността остава приблизително на същото ниво. Като много други страни в Европа, Германия облекчава ограниченията, въведени във връзка с пандемията.

Починалите в Индия надминаха тези в страната, където възникна заразата - Китай. Те достигнаха 4 706 души при 4 638 в Китай. Заразените в Индия са повече от 160 хил. Някои експерти се опасяват, че там пикът все още не е достигнат и това може да се случи през юни или юли.

В същото време, като световен първенец по успешно справяне с коронавируса на този етап се очертава Нова Зеландия. Там има само един болен, а през цялата изминала седмица няма нови заразени. Страната бе напъно затворена на 25 март, когато нямше смъртни случаи и само малко повече от 100 заразени. Оттогава насам бяха регистрирани около 1 500 случая и 22 смъртни. Миналия месец властите там обявиха, че са спечелили битката за ограничаване разпространението на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови