Болници искат МЗ да плаща PCR тестовете при прием на пациенти

OFFNews Последна промяна на 19 май 2020 в 17:39 1920 0

Министерството на здравеопазването да плаща PCR тестовете при прием на пациенти в болниците. Около това становище са се обединили Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. Позицията им е изпратена до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ако министерството въведе и заплаща тестването преди прием, това със сигурност ще възвърне спокойствието на пациентите, които ще могат своевременно да търсят лечение по други заболявания, извън COVID-19. В същото време, такава стъпка е очаквана и логична, предвид инструкциите подавани от здравното министерство и Националния оперативен щаб в последните 3 месеца в условията на пандемия", пише в позицията на болничните асоциации.

Според тях при възстановяване на плановия прием лечебните заведения имат само две възможности: 

"Едната е да приемат пациентите, без каквито и да било особености на протокола, и да оставят тяхното свободно движение в лечебното заведение и да се постави в заплаха и съответно карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, както и „съответната структура“, с всички последици от това", казват авторите на позицията.

Вторият вариант за лечебното заведение според тях е да третира съответния пациент като потенциален вирусоносител, като го постави в режим на изолация, включително с изразходване на предпазни средства и специален персонал, за неговото обслужване, тоест вкарване на ресурси, които струват пари и най-вече усилия и време на персонала. Този подход не е икономически и планово (организация на персонала) удачен.

Единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария е пациентите, постъпващи за планов прием, без симптоми, да бъдат предварително тествани с PCR за COVID-19.

Болничните сдружения уточняват, че такива тестове са въведени в много лечебни заведения, като част от решенията на съответните ръководства за справяне с епидемиологичната обстановка, поради липса на единно решение от МЗ. Някои лечебни заведения все още разполагат с дарени тестове, но реално при останалите случаи пациентите заплащат за PCR тест, който представят при приема.

"Скрининговото изследването за носителство на коронавирус е част от процеса на оценка на здравословното състояние и по никакъв начин не противоречи на правото на пациента за достъп до лечение. Такава практика съществува отдавна при изследванията за HIV, HCV, HBV, сифилис и др. По тази причина считаме, че разходите за тези тестове от страна на Министерство на здравеопазването, са в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването. С особена сила това важи за случаи, в които пациентът ще бъде подлаган на анестезия и тези, на които предстои лапароскопска или ендоскопска процедура. Това са процедури, при които има най-голям риск от заразяване на персонала", пише още в позицията.

От болничните асоциации допълват, че този подход е важен и заради приемането на болниците като „огнище на зараза с COVID-19“. Затова според тях пациенти с други оплаквания не смеят да постъпят в лечебни заведения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови