Бойно изкуство забавя прогресията на Паркинсон, установи изследване

OFFNews 31 октомври 2023 в 11:02 878 0

тай чи

Снимка Pixabay

Тай чи

Наскоро публикувано проучване демонстрира за първи път, че древното бойно изкуство тай чи може да намали тежестта на симптомите на Паркинсон в дългосрочен план, съобщи „Science alert”.

За да проведат своето проучване, изследователите набират пациенти, които имат спорадична болест на Паркинсон. Това е вид болест на Паркинсон, която не се наследява от член на семейството. Те се фокусират върху спорадичната болест на Паркинсон, за да могат да изследват ползите от тай чи изключително върху симптомите на Паркинсон.

Изследователите изключват хора с други здравословни проблеми (като други невродегенеративни заболявания), които може да са попречат да участват в часовете по тай чи.

След това участниците са разделени на две групи – контролна група от 187 души, които не спортуват, и група от 143 души, които завършват уроци по тай чи. Средната възраст на участниците е 66 години. Има равен брой участници мъже и жени.

Всички участници са в ранен стадий на болестта на Паркинсон и са диагностицирани само за четири години средно. Това означава, че всички промени в симптомите, наблюдавани между двете групи, могат да бъдат приписани на тай чи, пише БГНЕС.

На участниците в групата по тай чи са дадени пет класа по време на проучването, което започва през 2016 г. и завършва през 2018 г. Те също са инструктирани да тренират два пъти седмично по един час. След това всички участници са проследени за период от три години между 2019 г. и 2021 г., за да се наблюдават техните симптоми.

Участниците в групата на тай чи са с по-добра двигателна функция в края на проучването. Контролната група (тази, която не практикувала тай чи – бел.ред.), от друга страна, изпитва по-бърз спад на двигателните си функции – включително способността им да вървят и балансират.

Групата приема и средно повече лекарства за Паркинсон за овладяване на симптомите в хода на проучването в сравнение с групата на тай чи. Това или означава, че заболяването е по-тежко и прогресира по-бързо в контролната група, или че тай чи има защитен ефект върху прогресията на заболяването.

Положителните ефекти на тай чи са очевидни и при немоторни симптоми, като групата на тай чи съобщава за по- добро качество на живот и благосъстояние, сън, както и ползи за паметта и мисленето.

Като се има предвид, че настоящите лекарства, използвани за лечение и управление на болестта на Паркинсон, не забавят прогресията на заболяването и не предотвратяват влошаването на симптомите, наличието на достъпна, но ефективна добавка като тай чи може да бъде от полза за пациентите.

Но колкото и обещаващи да са тези резултати, проучването има няколко ограничения, които трябва да се отбележат.

Първият е, че групите не са рандомизирани. Златният стандарт в клиничните изпитвания е рандомизирането на участниците в групи, за да се предотврати въвеждането на пристрастия в проучването.

Тъй като групите не са рандомизирани, участниците може да са наети в група поради мотивация за упражнения или други фактори, свързани с начина на живот. Друга причина някои участници да бъдат назначени в контролната група е по практически причини – като местоположението на участника или работни конфликти.

Изследователите препоръчват по-големи последващи проучвания в бъдеще да използват рандомизация, за да предотвратят пристрастия.

Упражнения и болест на Паркинсон

Това не е първият опит, който показва, че тай чи може да има ползи за хората с болестта на Паркинсон. Но предишни опити са открили ползи само в краткосрочен план, за периоди от шест месеца. Това проучване е първото по рода си, което показва дългосрочни ползи.

Други видове упражнения също са изследвани, за да се види дали са от полза за пациенти с болестта на Паркинсон – включително интервални тренировки с висока интензивност и аеробни упражнения като ходене или плуване.

Доказано е, че те благоприятстват двигателните симптоми и забавят прогресията на заболяването за кратък период от време. Не е напълно сигурно защо упражненията – и по-специално тай чи – са толкова полезни за
хората с Паркинсон.

Но знаем от други изследвания, че липсата на упражнения може да насърчи възпалението, което се открива в кръвта на хората с болестта на Паркинсон. Хроничното възпаление може да доведе до загуба на неврони (нервни клетки, които изпращат съобщения по цялото тяло) в мозъка.

Доказано е, че хората, които се занимават с тай чи, имат противовъзпалителни маркери в кръвта си. Това може би може да обясни защо е полезно за хората с Паркинсонова болест, тъй като намалява възпалението.

Въпреки че ще са необходими повече изследвания – особено за да се разбере дали тай чи е от полза и за хора с по-късни стадии на болестта на Паркинсон – резултатите от това последно проучване показват, че тай чи може да се използва като допълнение към плановете за лечение.

Спортът засяга както физическите, така и психическите аспекти на състоянието, осигурявайки ползи като подобрен баланс, гъвкавост и благосъстояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика