Богдан Кирилов: 2 млн. ваксинирани до юни. Няма да пазим втора доза от ваксината на AstraZeneca

Новата партида от ваксината на Pfizer тръгна към България

OFFNews 09 февруари 2021 в 09:06 3327 1

Богдан Кирилов, председател на Националния ваксинационен щаб

При три разрешени за употреба ваксини, очакваме, че към края на месец юни ще имаме 1,8-2 милиона ваксинирани граждани.

Ако пет ваксини получат разрешение и една от тях е еднодозова, тогава този брой може да скочи до 2,5 милиона души.

Това коментира председателят на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Забавените дози от ваксината на Pfizer вече пътуват към България, обяви той. Полетът е излетял от Германия и се очаква в 9:30 ч да пристигне у нас. Вчера доставката бе отменена, след като самолетът не може да излети поради лоши метеорологични условия.

Кирилов коментира и ваксината на AstraZeneca, от която страната ни чака най-голям брой. Препоръката на експертите от Европейската агенция по лекарствата е, че тази ваксина може да бъде прилагана на лица над 18 години, вкл. на хора над 55 години, и ние ще се съобразим с тази препоръка, заяви Кирилов.

„Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасност на ваксини се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“, коментира Кирилов. Той смята, че след публикуване на по-задълбочено проучване държавите, които сега не позволяват поставяне на британската ваксина на по-възрастни пациенти, ще преразгледат становищата си.

„58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 са получили по две дози. Около 41 500 души са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас“, обясни експертът.

Той допълва, че препоръката за втората доза от ваксината на AstraZeneca e добре да бъде сложена около десетата седмица.

„Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8-ма и 12-а седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд“, обясни Кирилов.

Той коментира и новите мутации на коронавируса. "Ваксините ще бъдат ефективни срещу британската мутация, а за южноафриканската все още няма информация“, обяви Кирилов.

Фаза 3

В трета фаза на ваксинацията са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие, докато работят. Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във фаза 3, припомни Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.02 2021 в 09:30

.....17 страни от ЕС силно препоръчаха ваксината на Астр-Зенека да не се прави на хора над 60 години поради липса на данни за ефективност(ефективност около 60%).Ако това е целта(60% ефективност)то най-добре е втора доза на всички ваксини да не се прави,тъй като първата има такава ефективност.По тая логика ние сме много напред с нашите 0,56% от населението ваксинирани окончателно с първа доза....Винаги сме били новатори....гениални сме,силни сме...
 
X

Да помогнем на украинските деца!